Pinterest LinkedIn Tumblr +

Američka FDA u potpunosti odobrila Remdesivir za liječenje zaraženih koronom

Ilustracija: Shutterstock

Američka FDA u potpunosti odobrila Remdesivir za liječenje zaraženih koronom

Američki regulatori u potpunosti su odobrili upotrebu antivirusnog lijeka Remdesivir za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) kazala je da je Remdesivir farmaceutske kuće Veklury smanjio vrijeme oporavka COVID-19 pacijenata u prosjeku za pet dana tokom kliničkih ispitivanja.

“Veklury je prvi lijek za COVID-19 koji je dobio odobrenje FDA”, navodi se u izjavi Uprave koja je objavljena na zvaničnoj stranici FDA.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je prošle sedmice da je Remdesivir imao malo ili nimalo utjecaja na preživljavanje pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što se temelji na istraživanima WHO-a.

Podsjetimo da je Remdesivir od maja ove godine odobren za hitnu upotrebu samo u SAD-u. Nedavno je ovaj lijek dobio i predsjednik Donald Trump nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Federacija BiH također je nedavno zatražila nabavku 1.100 doza Remdesivira kojim će liječiti oboljele od COVID-a 19. Jedna doza ovog lijeka košta čak 345 eura.

Share.

Leave A Reply