Afera “ikona”: U šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek, krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podsjećamo, Dodik je ruskom šefu diplomatije uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Nakon što se ambasada Ukrajine u BiH obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, oglasio se i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dragan Mektić je serijom objava na Twitteru nagovijestio mogući rasplet situacije.

-Pa, u šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek. Ukradena ikona. Bože pomagaj, bio je jedan od prvih Mektićevih twittova, a onda je nastavio sa objavama.

-Pa, neka demantuje i objave legalno porijeklo. I kraj priče, nastavio je Mektić.

-Krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL. Slijedeće što će Ukrajina zatražiti je istragu, kazao je bivši ministar sigurnosti i dodao da nema nikakve veze to što ikona ima veze sa kulturnim blagom.

Podsjećamo, Dodik je ruskom šefu diplomatije uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. Još uvijek nije utvrđeno da je Ukoliko se ustanovi da riječ o predmetu koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine.

Share.

Leave A Reply