AKO DODIKA NE UKLONITE, OJAČAT ĆETE GA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na svojoj fb stranici oglasio se dr. Mustafa Cerić. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Komentar dana

AKO DODIKA NE UKLONITE, OJAČAT ĆETE GA

Naslušali smo se ovih dana prijetnji i osuda srpske antibosanske politike oličene u liku i djelu Milorada Dodika od Brisela do Vašingona.

Za razliku od Brisela, Všington je poduzeo konkretne korake – podebljao je sankcije prema Dodiku i njegovoj mu gebelsovskoj Alternativnoj TV. Kao i njegovom mu propalom sudiji i savjetniku Tegeltiji.

Brisel, odnosno imaginarna Europa, galami na Dodika, ali ništa ne poduzima, već ga umiljava ne bili odustao od svog genocidnog pohoda na povratnike u manjem bosanskom entitetu r.s., koji mu stoje na putu njegova iredentizma i secesije u korist Srbije.

A Dodik ne odustaje od povlačenja obarača na genocidnom mitraljezu, iz kojeg rafalno ispucava otrovne metke protiv svih, koji mu stoje na meti.

Karajuće kritike iz Brisela nisu Dodika zaustavile na njegovom anticivilizacijskom i antidemokratskom putu, već su ga ojačale zato što iza briselskih riječ ne stoji konkretna akcija uklanjanja Milorada Dodika sa bosanske, odnosno europske, političke scene.

Sad tek shvaćam da je Brexit imao smisla. Od velikih europskih sila samo je Velika Britanija odlučno i konkretno stala u obranu bosanskih civilizacijskih i demokratskih vrijednosti protiv srpskog šovinizma, iredentizma i secesionizma na štetu bosanskog vjekovnog multietničkog i viševjerskog okuženja.

Vjerovatno, kao članica Europske Unije Velika Britanija ne bi mogla zauzeti ovako snažan, jasan i konkretan stav protiv srpske antibosanske politike, koja prijeti miru i stabilnosti ne samo u Bosni i na Balkanu, već i u Europi.

Najavljeni dolazak britanskih parlamentaraca u Bosnu je najuvjerljiviji dokaz da izjava britanskog ambasadora Metje Filda: „Nećemo dozvoliti podjelu ove zemlje“, ima svoje jako uporište u britanskom civilizacijskom i demokratskom opredjeljenju u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske država.

Brisel bi trebao učiti od Velike Britanije da riječi treba da prate konkretna djela, tj., konkretne sankcije prema Dodiku i njegovim slijepim sljedbenicima.

Brisel bi trebao shvatiti da prazne riječi za očuvanje civilizacijskih i demokratskih vrijednosti euro-bosanskog društva i države ne znače ništa, kao što nisu značile ni devedesetih prošlog stoljeća kada je francuski François Mitterrand posjetio Sarajevo sa plastičnim vrećicama za mrtve Sarajlije kako bi spasio Miloševića.

To isto je onomad htio uraditi mađarski predsjednik Viktor Orban, ali su mu Sarajlije poručili da on taj film neće gledati. Orban je iz straha od sarajevskog gnjeva odustao od posjete Sarajevu.

Prije ili kasnije Brisel će morati shvatiti da ako ga se ne makne sa bosanske i europske političke scene na ovaj ili onaj način, Dodika će se ojačati na njegovom anticivilizacijskom, antidemokratskom i, na kraju, genocidnom putu.

Zato je danas naša bosanska poruka Briselu:

  • Nemojte spašavati Dodika zato što prijeti miru i sigurnosti Europe!
  • Nemojte se dodvoravati nepopravljivom Dodiku zbog vaše i naše djece!
  • Nemojte se praviti gluhi i nijemi (i nemoćni) pred Dodikovim prijetnjama!
  • Budite bar jednom jasni, nedvosmisleni i konkretni na razini povijesne i moralne odgovornosti protiv Holokausta i Genocida u Europi!
Share.

Leave A Reply