Ako Galić bude imenovan za direktora FUP-a, osovina SNSD-HDZ imaće potpunu kontrolu nad policijskim strukturama u BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

HDZ i Dragan Čović na sve načine pokušavaju da se završi imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP). Sve procedure su završene, HDZ je uspješno progurao svoje kandidate na vrh liste i samo se čeka da Vlada Federacije BiH izglasa spomenuto imenovanje.

Lista kandidata koju je sačinio Nezavisni odbor (naravno, pod punim uticajem HDZ-a) nakon provedene konkursne procedure izgleda ovako: Ukupno osvojenih 97 bodova ima Zoran Galić, a zatim slijede Milan Galić s 96 bodova, Ensad Korman s 89,5 bodova, Robert Perić s 89 bodova, Ljuban Frljić s 83,3 boda, Mustafa Hujdurović sa 79,6 bodova i Zoran Čegar s ukupno osvojenih 78,8 bodova.

Međutim, SDA insisitira da se prije imenovanja novog direktora FUP-a prvo trebaju uspostaviti resori, vidjeti nacionalni sastav Vlade, tačnije koje će nacionalnosti biti ministar untrašnjih poslova. Ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iste nacionalne pripadnosti, a ukoliko bi se imenovao direktor FUP-a prije imenovanja Vlade, to bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova. 

U medijima je jučer objavljena informacija da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova  uputilo zahtjev da Vlada FBiH na narednoj sjednici, što bi bilo do kraja ove sedmice, raspravlja i izjasni se o imenovanju novog direktora FUP-a. Iz ovog ministarstva se pozivaju na dopis Nezavisnog odbora koji traži da Vlada FBiH postupi u skladu sa članom 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH te da “na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju uvjete konkursa za imenovanje direktora FUP-a, a koju je Nezavisni odbor sastavio 16. aprila 2019. godine, izvrši imenovanje direktora FUP-a”.

Zahtjev FMUP-a Vladi u praksi znači da postoji realna mogućnost da će u direktorsku fotelju Federalne uprave policije zasjesti Zoran Galić, aktualeni direktor Granične policije BiH i kadar koji u javnosti slovi za čovjeka bliskog HDZ-u i Draganu Čoviću. 

U slučaju da Galić bude imenovan za direktora FUP-a to bi značilo da osovina SNSD-HDZ ima gotovo potpunu kontrolu nad policijskim strukturama u BiH (Policijom RS-a komanduju SNSD i Milorad Dodik, direktor Sipe je Darko Ćulum, bivši direktor Policije RS-a. Granična policija je odavno u rukama saveza Dodik-Čović, a i udar na Obavještajno-sigurnosnu agenciju ide im po planu). 

Ako HDZ “zauzme” i Federalnu upravu policije onda bi Bošnjaci, nakon pravosuđa, bili “očišćeni” i iz policijskih struktura Bosne i Hercegovine. 

SDA ne može sama spriječiti ovakav pogubni razvoj situacije. Sve zavisiti kako će glasati ministar Aljoša Čampara i ministri stranke Fahrudina Radončića. Nadamo se da će gospodin Čampara i Radončićevi ministri biti odgovorni i da neće omogućiti HDZ-u i Draganu Čoviću novu pobjedu.

Share.

Leave A Reply