Alarmantno u Sarajevu: Izlile se rijeke, vatrogasci evakuišu građane iz staračkog doma, ugrožene desetine kuća (VIDEO)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nevrijeme koje posljednjiih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu, sinoć je ostavilo ozbiljne posljedice u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine.

Čak su i glavne saobraćajnice u Sarajevu pod vodom, a saobraćaj se odvija otežano.

Čitalac Avaza je ovog jutra rekao da je naselje Otes pod vodom jer se rijeka Željeznica izlila.

– Mi smo pod vodom, rijeka je izlila. To je katastrofa. Tu su vatrogasci. Alarmantna je situacija. Nama treba pomoć – kazao je čitalac, koji je poslao videosnimke.

Kako su rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

– Ekipe su na terenu, evakuiraju ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže – kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Takođe i u drugim dijelovima Kantona Sarajevo ima problema. U Dobroševičkoj se izlila rijeka Bosna, a, kako nam je rečeno, na ulicama ima automobila u vodi koji su se zaglavili.

– Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati čekati – kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija.

– Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo – kazao je za Avaz Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Rijeka Željeznica poplavila je objekte koji se nalaze uz obalu u centralnom dijelu Ilidže, piše Klix.

Između ostalog, poplavljeni su ugostiteljskih objekti uz rijeku, čime je nesumnjivo pričinjena velika materijalna šteta. Istovremeno, brojni mještani strahuju za svoje kuće.

Probleme su napravile rijeke Željeznica i Tilava pa se tako velika količina vode izlila u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac i drugim mjestima.

Share.

Leave A Reply