Ambasada Rusije i Čovićev kabinet dogovorili privatni susret Lavrova i predsjednika HDZ BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Posljednjih pet dana, koliko je prošlo od posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini svakodnevno “ispliva” neki novi skandalozni detalj koji je pratio posjetu ovog visokog ruskog zvaničnika našoj zemlji. Kako saznaje Fokus među njima je i informacija da susret Dragana Čovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lidera HDZ-a s ministrom Lavrovom uopšte nije održan u okviru programa koji je sačinio Odjel za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako je potvrđeno Fokusu u MVP BiH do dolaska Lavrova u BiH, a što je inače neuobičajeno u diplomatskoj praksi, naročito kada su u pitanju visoki zvaničnici, poput ruskog šefa diplomatije, nije se znalo da će se on susresti i s Čovićem.

“U diplomatskoj korespondenciji koju je Ambasada Ruske Federacije u toku priprema dostavljala povodom predmetne posjete Ministarstvu inostranih poslova BiH nikada nije bilo navedeno da će tokom posjete ministra biti organizovan susret sa gospodinom Draganom Čovićem, niti je od MVP BiH traženo da posreduje u organizaciji takvog susreta. Slijedom navedenog, u prijedlogu programa koji je sačinio Odjel za diplomatski protokol MIP BiH i koji je odobrila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković susret Čović – Lavrov nije bio predviđen”, navedeno je u odgovoru MVP-a BiH za Fokus.

Iz MVP dalje pojašnjavaju da je o susretu Lavrov – Čović, Ministarstvo vanjskih poslova obaviješteno tek u ponedjeljak, 14. decembra, prvog dana posjete Lavrova našoj zemlji.

“U ponedjeljak, 14. decembra 2020. godine, otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije obavijestio je Odsjek za ceremonijal Odjela za diplomatski protokol MVP BiH, da je direktnim kontaktom između Ambasade Ruske Federacije i Ureda dr Čovića dogovoren sastanak nakon večere sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te da nije potrebna nikakva asistencija Odjela za diplomatski protokol MIP BiH osim prosljeđivanja ove informacije nadležnim službama koje operativno-sigurnosno pokrivaju boravak ministra Lavrova”, naveli su iz MVPBiH.

Evidentno je da je Ambasada Ruske Federacije u ovom slučaju, kako kaže izvor Fokusa iz MVP-a koji kaže da ne želi “dolijevati ulje na vatru” razbuktanu nizom skandala koji su pratili posjetu ministra Lavrova, zaobišla u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova i izašli iz okvira ranije utvrđenog protokola.

Iako su iz MVPBiH potvrdili da su sastanak Lavrov-Čović, realizirali predstavnici Službe za protokol Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa diplomatskim osobljem Ambasade Ruske FBiH, činjenica da sastanak nije organiziran u Parlamentu BiH, nego u hotelu u kojem je odsjeo Lavrov, nameće zaključak da je Čović u ovom slučaju u stvari bio gost ruskom ministru vanjskih poslova,a ne jedan od domaćina.

“Napomenuli bi da su za sva dešavanja i sastanke u rezidenciji ministra Lavrova, u ovom slučaju u hotelu “Evropa”, tokom njegovog boravka, zaduženi Protokol ministra Lavrova i Ambasada Ruske Federacije”, zaključili su iz MVPBiH.

U kojoj ulozi je bio Brkić

Međutim, o tome je li ili nije prilikom sastanka Čović-Lavrov zaobiđeno MVPBiH dodatnu dilemu stvara i činjenica da je tom susretu prisustvovao i Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova, koji se faktički s Lavrovom sastao prije nego šefica bh. diplomatije Bisera Turković, pa se postavlja pitanje kako je onda moguće da MVPBiH nije bilo upoznato sa ovim sastankom kada mu je prisustvovao zamjenik ministra?

Na naš upit o tome kako komentira navode da protokol MVP-a nije uključivao navedeni susret , a istovremeno je on prisustvovao sastanku zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić, kratko je kazao:

“U više navrata ovog tjedna komentirao sam susret Čović – Lavrov, te nemam što novoga dodati na tu temu”, naveo je Brkić.

Na našu dodatnu konstataciju da u javnim istupima u vezi s ovim sastankom, kao ni u odgovoru na naš upit ipak nije pojasnio da li mu je prisustvovao kao kadar HDZ-a ili državni zvaničnik, Brkić se nije očitovao.

Situacije kojima smo svjedočili nakon posjete jednog visokog zvaničnika našoj zemlji još jednom su nažalost otkrile da sami sudionici u vlasti u BiH ne poštuju nadležne institucije i da je u ovoj zemlji još uvijek moguće da se zaobilaze i institucije i utvrđeni protokoli.

Share.

Leave A Reply