Američki obavještajci objavili: Koronavirus nije stvoren kao biološko oružje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovo je objavljeno nakon ažurirane procjene o tome gdje je virus nastao. Zaključeno je da su “uvjerljive” pretpostavke o tome da je virus prenijet sa životinje na čovjeka ili da je iscurio iz laboratorija.

Ali, prema pisanju BBC-a, nema dovoljno informacija kojima bi se postigao konačni zaključak o ovom pitanju.

Kinezi su kritikovali ovu procjenu, tj. izvještaj.

Riječ je o izvještaju kojeg je sačinila administracija američkog predsjednika Joea Bidena, a sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti. U njemu je istaknuto i to da su obavještajci neusaglašeni oko porijekla virusa. Četiri agencije su ocijenile da je “malo vjerovatno” da je prenesen sa životinje na čovjeka ili da je nastao iz drugog sličnog virusa.

U jednoj agenciji naveli su da je “umjereno vjerovatno” da je virus iscurio prilikom laboratorijske nesreće tokom eksperimentisanja ili testiranja nad životinjama u kineskom Wuhanu.

Naglašeno je da nadležni u Kini nisu bili svjesni postojanja virusa sve dok nije počela pandemija. Zaključeno je da Kinezi ometaju globalnu istragu i da ne žele dijeliti informacije o porijeklu koronavirusa.

Vlasti najmnogoljudnije države svijeta porijeklo ovog virusa dovode u vezu sa pijacom morskih plodova u Wuhanu. To neke naučnike navodi na zaključak da je virus prenijet sa životinje na čovjeka.

Pojedini američki mediji su ranije ove godine objavili da postoje dokazi da je koronavirus slučajno iscurio iz laboratorija u Wuhanu. Predsjednik Biden je u maju ove godine od obavještajaca tražio da istraže porijeklo koronavirusa, a to je značilo da se provjeri i teorija o tome da je iscurio iz kineskog laboratorija. Kinezi odbacuju ovu teoriju.

Iz Ambasade Kine u Sjedinjenim Američkim Državama u odgovoru za agenciju Reuters poručili su da bi se Amerikanci trebali oslanjati na naučnike, a ne na obavještajce. Američki izvještaj nazvali su “političkom farsom”.

“Podržavamo naučno zasnovane napore u utvrđivanju porijekla koronavirusa i nastavit ćemo biti aktivno uključeni u tome. Ali, protivimo se politizaciji ovog pitanja”, dodaju.

Od početka pandemije širom svijeta registrovano je 240 miliona osoba pozitivnih na koronavirus, dok je preminulo 4,9 miliona ljudi, piše BBC.

Share.

Leave A Reply