Amra Bakšić-Čamo o spornim tablama koje su zbunile građane na Dobrinji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Table “Welcome to Republika Srpska” i “Grad Istočno Sarajevo” uklonjene su odmah danas nakon završetka snimanja filma u bosansko-makedonskoj produkciji.

Amra Bakšić-Čamo, koproducentica filma ispričala je za N1 zbog čega nisu obavijestili građane o tome te otkrila neke detalje o ovom filmskom ostvarenju.

Bakšić-Čamo je kazala da produkcijska kuća kao dozvolu za snimanje filma može tražiti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i Kantonu Sarajevo. Shodno tome, oni su dobili dozvolu od Ministarstva kulture i sporta KS.

Za scenarij nam je bilo važno da se vidi ta tabla i to je stajalo pola sata dozvolom policije i dozvolom za snimanje. Imali smo sve potrebne dozvole za snimanje jučer je to trajalo oko 30 minuta. Mi nismo obavijestili građane jer je snimanje te scene trajalo samo kratko, pa vjerujemo da bi nastao veći haos da smo to uradili, svi bi sigurno željeli doći da vide o čemu se radi i slično. Inače se o snimanju filma ne trebaju građani ni obaviještavati već samo ukoliko će snimanje trajati duže i zbog toga će naprimjer doći do obustave saobraćaja ili njegovog preusmjerenja”, pojasnila je Bakšić-Čamo.

Dalje je navela da je film prije dva sata snimljen te da bi se njegovo premijerno prikazivanje moglo očekivati naredne godine.

Film se zove “Najsretniji čovjek na svijetu” u režiji Teone Mitevske, a scenarij potpisuju Elma Tataragić i Teona Mitevska.

Amra Bakšić-Ćamo je koproducentica na filmu, a Labina Mitevska producentica.

“Riječ je o kompleksnoj koprodukciji od šest zemalja. Film je u razvoju bio podržan od Creative Europe – Media, na Cinelinku Sarajevo Film Festivala smo dobili nagradu za razvoj od Erimages kao i produkcijsku podršku. Produkcijsku podršku smo dobili i od Macedonian Film Agency, Danish Film Institute, Belgium Tax Shelter, Croatian Audiovisual Center te Fondacije za kinematografiju Sarajevo”, dodala je.

Glumačku ekipu čine glumci uglavnom iz BiH.

“Glume Jelena Kordić-Kuret, Adnan Omerović, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Siniša Vidović, Mona Muratović, Kemal Rizvanović, Ana Kostovska, Nikolina Kujača, Labina Mitevska. Snimali smo u Makedoniji četiri sedmice i završili u Sarajevu. Snimanje je počelo 15. augusta i završilo danas 17. septembra”, poručila je na kraju razgovora Bakšić-Čamo.

Podsjećamo, u ulici Želimira Vidovića Kelija, na Dobrinji, u Federaciji BiH jutro su osvanule nove table “oznake” – Welcome to Republic of Srpska i Grad Istočno Sarajevo, na ćirilićnom i latiničnom pismu.

Građani su bili uznemireni i poslali su redakciji N1 fotografije da bi se ubrzo nakon toga table uklonile, a za N1 bilo potvrđeno da je bilo riječi o snimanju filma.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je prethodno načelnika Općine Novi Grad, Semira Efendića.

On je kazao da će Služba katastra Općine Novi Grad provjeriti navode, te da će table, ukoliko zaista budu na teritoriju Federacije BiH, odmah biti uklonjene. U konačnici nije bilo potrebe, jer su nakon snimanja kadrova table i uklonjene.

Tragom informacija N1 televizije, reporter Radiosarajevo.ba portala posjetio je danas Dobrinju kako bi provjerio navode o postojanju tabli s napisima “Wellcome to Republic of Srpska” i “Grad Istočno Sarajevo” u ulici Želimira Vidovića Kelija, usred sarajevske Dobrinje.

Kako građani o tome nisu bili informirani, ovo je izazvalo zabunu i brojne reakcije.

Share.

Leave A Reply