Analiza Edina Dedića: “Agenda koju provode SDP i Naša stranka uz pokroviteljstvo stranih ambasada i međunarodnih organizacija je u Mostaru do kraja ogoljena”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hafiz Edin Dedić je na svom Facebooku prokomentarisao izbore u Mostaru. Napravio je i kraću analizu o dešavanja na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Dedić u svom postu posebno ističe podršku koju SDP i NS dobijaju od ambasada i međunarodnih organizacija, kao i kontradiktorne izjave kako “neće” sa kriminalnim strankama ali formiraju vladu sa strankom čiji je predsjednik već dva puta osuđen za kriminal.

Facebook status prenosimo u cjelosti:

“Okončana je ova trakavica oko Mostara i može se reći da su sada karte otvorene, bar većina. Sve još nisu. Lično nisam iznenađen rezultatima glasanja u Mostaru. Agenda koju provode SDP i (srpsko-hrvatska) Naša stranka uz pokroviteljstvo nekoliko stranih ambasada i međunarodnih organizacija prilikom nedavnih dešavanja u Tuzlanskom kantonu se mogla naslutiti, dok je u Mostaru do kraja ogoljena. SDP i NS navodno neće sa nacionalistima pa hoće HDZ-u isporučiti ministarstvo zdravstva u TK iako HDZ nema nijednog zastupnika u skupštini. SDP i NS “neće” sa kriminalnim strankama ali hoće formirati vladu sa strankom čiji je predsjednik već dva puta osuđen za kriminal. Mislio sam da je priča o učešću nekih ambasada i međunarodnih organizacija u Fortinoj vladi u KS prenapuhana, ali se na primjeru Tuzle pokazalo da tu nema preuveličavanja.

Činjenica je da je međunarodnoj zajednici, pogotovo evropskim zvaničnicima jako stalo do bosanskih Hrvata bez obzira na fašističku i zločinačku politiku HDZ-a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i uprkos gaženju svih proklamovanih evropskih principa i vrijednosti. OHR ne čuje vapaje Bošnjaka i gaženje njihovih osnovnih ljudskih i političkih prava u Stocu ali mu je jako stalo da Hrvat bude gradonačelnik Mostara. I sad imamo situaciju da će u tri najveća grada u Bosni i Hercegovini biti dva gradonačelnika Srbina i jedan Hrvat. Da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da najsposobniji i najpošteniji budu na čelnim pozicijama, bez obzira kako se zvali,, ali postavlja se pitanje kakva se poruka šalje bošnjačkom narodu. Možda da se i dalje od njih očekuju da budu Alije, ali ne Izetbegovići nego Sirotanovići.

Trenutno se vodi borba unutar i oko SDA kao najjače političke stranke u državi koja okuplja Bošnjake. Iako se u javnosti izbacuju razne floskule i parole, u suštini se ova borba svodi na sljedeće:

Srbija, Hrvatska i veliki dio međunarodne zajednice ne žele jaku političku organizaciju među Bošnjacima koja može u ključnim momentima okupiti Bošnjake i poremetiti planove susjeda i međunarodnih aktera. Rah. predsjednik Izetbegović spominje u svojim memoarima da su ga tokom pregovora dok je trajala agresiju na našu domovinu predstavnici nekih velikih sila doslovno ucjenjivali obustavljanjem humanitarne pomoći ukoliko ne prihvati neke zahtjeve agresorske strane. Zamislite tu drskost.

Dakle, cilj je SDA sve dok bude najjača stranka, a ako to nekada bude neko drugi, imaće isti tretman. Naravno, ovim nipošto ne želim opravdati sve loše poteze i kadrovska rješenja unutar SDA.

Nadam se da će se, prije svega, akteri ovih prljavih unutar-bošnjačkih igara dozvati pameti i shvatiti da se zbog svojih sujeta i ambicija kockaju sa sudbinom naroda i države i da će bošnjački narod i svi drugi građani ove države prozreti ove političke igre i ispravno postupati.”

Index.ba

Share.

Leave A Reply