Andrej Nikolaidis: Imam glavobolje tri dana od suzavca na Cetinju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Andrej Nikolaidis, crnogorski književnik i politički analitičar u Newsroomu je govorio o situaciji u Crnoj Gori.

“Sigurnosna situacija je bolja nego u nedjelju s time da ne postoji garancija da se neće dalje komplicirati. Postoje najave da će se već sljedeće nedjelje održati novi prosvjedni skup na Cetinju. Ovog puta će prosvjedovati zbog brutalnosti policije, zbog onoga što nije bila prekomjerna upotreba sile nego aposlutna zloupotreba sile. Kako će se policija prema građanima ponašati tog puta ostaje vidjeti”, kazao je Nikolaidis.

Dodao je kako je trenutna politička situacija “moguće još složenija” nego što je bila prije zbivanja u nedjelju jer sve vrije u vladajućoj koaliciji.

“Najavljuju se smjene čelnika policije, informirani smo da je premijer Krivokapić tražio od ministra unutarnjih poslova da smijeni glavnog komandujućeg policije, što je ovaj odbio, potom je premijer zaprijetio da će smijeniti ministra policije, nisam siguran da za to ima većinu u parlamentu tako da će biti zanimljivo sljedećih dana”, rekao je.

Andrej Nikolaidis je podsjetio kako vlada Crne Gore nije homogena, ali da se radi na njezinoj homogenizaciji.

“Ovo što se dogodilo na Cetinju, čitav incident koji je SPC napravio, učinjen je da bi se homogenizirala vladajuća koalicija. Pod homogenizirala mislim da bi se čvršće stavila po kontrolu Aleksandra Vučića. Ona je i sad pod njegovom kontrolom, ali se migolji, nakon ovog ona bi mogla biti pod apsolutnom Vučićevom kontrolom, bez iti jednog čovjeka koji bi se makar u jednom trenutku usudio reći “ne” na Vučićeve zahtjeve, kao što je rekao komandir policije i ministar policije kojima se sada prijeti smjenom”, zaključio je analitičar.

Dvije trećine vladajuće koalicije čini ultranacionalistički, proruski, ultrasrpski Demokratski front, koji je neka vrsta inačice francuskog Nacionalog fronta, naravno crnogorska verzija, dodao je.

“Oni zbog intervencije stranih ambasada nisu direktno u Vladi, s time što su satisfakciju dobili time što su njihovi ljudi zaposleni po dubini aposlutno nedozvoljenog partijskog zapošljavanja kojem ova Vlada pribjegava”.

Govorio je posebno i o Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku crnogorske vlade…

“Gospodin Abazović se ponaša kao agent gospodina Vučića. On je uz neviđenu medijsku pompu imenovan na tu poziciju i na poziciju koodinatora svih sigurnusnih službi. Očekivanja od Abazovića od strane srpskih nacionalista bila su velika i mogu konstatirati da je sva ispunio tako da ne vidim kraja ljubavi Vučića s jedne i Abazovića s druge strane. Abazović je, ko i ostatak Vlade, praktično imenovan u manastiru Ostrog od strane mitorpolita Anfiohija, koji je u međuvremenu umro, a zamijenio ga je Joanikije i to je sam Abazović priznao i tvrdo je dokumentirano i nitko to ne negaira. To je vlada koja je postavljena od strane svećenika”, kazao je Andrej Nikolaidis.

Dodao je i kako nijedan vjernik ni kršćanski poglavnik ne bi bio ponosan slikom na kojoj mitropolita i patrijarha dovode helikopterima.

“Ako je to s jedne strane cijena ustoličenja, a s druge strane je cijena tog ustoličenja da policija čitavih 5 sati najmanje stotinama patrona suzavca razbija po gradu, pritom ne rastjerujući demostracije nego ljude s ulice, onda je to ustoličenje moglo biti obavljeno bilo gdje drugo gdje se građani ne bi protivli tome nego u Cetinju. Meni bi bilo logično da se to obavi negdje drugdje, no oni su inzistirali da to bude u Cetinju i tako doveli Crnu Goru praktički na rub građanskog rata.

Ja sam bio tamo, specijalci su me pustili u Cetinje, stajali smo s rukama u džepovima i do nas su doletjela tri suzavca. Dakle u tom trenu nije bilo nikakvih prosvjeda, gađali su starce i starice, na kraju se ispostavilo i da je suzavcu prošao rok trajanja tako da mi neznamo koliko smo otrovani. Imam glavobolju već tri dana nakon prosvjeda”, otkrio je za N1.

Rekao je i kako se građani u Crnoj Gori organiziraju u pokrete otpore i oni su glavni u tome, koliko god se Vučić trudio Đukanovića prikazati šefom otpora.

“Službena propaganda prosvjede na Cetinju veže za Đukanovića, čak se tvrdi i da je on organizator što je notorna budalaština. Tamo nije bilo razbijanja prosvjeda, tamo se dogodio napad represivnog aparata na građane. To je apsolutno neprimjerena sila. Vrijedi konstatirati da je državna Crna Gora aktivirala cijeli svoj represivni aparat da bi ustoličila mitropolita”, zaključio je crnogorski književnik i politički analitičar u Newsroomu.

Share.

Leave A Reply