Angela Merkel očajna

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U drugom valu pandemije u čitavom nizu zemalja je tako velik broj novozaraženih da se još jedva može utvrditi pojedinačni izvor zaraze; U Njemačkoj je 8.658 novih slučajeva, u Francuskoj više od 50 hiljada.

Na vrhu ljestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60 hiljada novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali, s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj, gdje je brojka prvi put premašila 50 hiljada novih slučajeva – i to uvjerljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26. oktobar u 6 sati). I dalje je veoma teško u Italiji, Španiji, Belgiji… piše Deutsche Welle.

Čitav niz država uveo je nove, još strožije propise: u Sloveniji od danas građanima nije dopušteno napustiti svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju zatvoriti vrata već u 18 sati. Većina srednjoškolaca tamo ima još samo virtuelnu nastavu, a i u Slovačkoj to vrijedi za sve učenike iznad petog razreda.

U Danskoj se ne smije okupiti više od 10 osoba na istom mjestu, u Bruxellesu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski sat nakon 22 sata. Španija je već jučer proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo potrajati do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske, čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva – oko 46 miliona ljudi.

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord sa 14.714 novozaraženih, a današnjih 8.658 slučajeva je tipično, jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih.

Ove nedjelje je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako “nas čekaju veoma, veoma teški mjeseci”. Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do februara neće biti velikih manifestacija. Ove sedmice se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina, gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list “Bild” Merkel je izjavila kako “nema dobar osjećaj” šta nas još čeka. “Tako to više ne može ići”, izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. S obzirom na to da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredbi. “Trebamo jedinstven katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim”, izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

Postavlja se i pitanje školske nastave: uprkos uobičajenim predodžbama kako djeca ne šire zarazu, predsjednik njemačkog udruženja učitelja Hans-Peter Meidinger upozorava da škole mogu imati mnogo veći utjecaj na širenje virusa nego što se misli. “Školstvo u Njemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s više od 10 miliona sudionika. Tu savjetujem golem oprez.”

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje socijalnih kontakata i poštivanja propisa. Hoće li to značiti i lockdown u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za “veoma kratak, vremenski ograničen djelimični lockdown,” jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

(Raport.ba)

Share.

Leave A Reply