Antonia već 16 godina lijepi pločice, zida, gleta i radi fasade!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U našem društvu još uvijek postoje muški i ženski poslovi te je gotovo nemoguće vidjeti ženu na nekoj građevinskoj skeli.  No, Antonia Ana Bilonić, inače porijeklom Sinjanka, koja se prije pet mjeseci doselila u Rasinju, prkosi toj podjeli. Ona, gdje god radi, plijeni veliku pozornost zbog svog zanimanja. Iako je po struci krojačica, godinama su svi njeni poslovi vezani uz građevinu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Već 16 godina lijepim pločice, zidam, gletam i radim fasade. Građevina mi je očito u krvi i ponosna sam što je to zapravo moje zanimanje – ističe Antonia Ana Bilonić.

U Rasinju se, dodaje ona, doselila zbog ljubavi i sad razmišlja da otvori vlastiti obrt kako bi i u Podravini mogla raditi razne građevinske poslove. Uskoro će, nada se ona, njena pojava na skelama biti svakodnevica, a dok ne otvori vlastiti obrt, pomaže prijateljima oko poslova koje ona ima u „malom prstu“.

– Bez problema mogu izvesti sve poslove koji su prema predrasudama rezervirani isključivo za muškarce. U mojoj obitelji građevina je glavni posao pa sam se bez obzira na školovanje za krojačicu odlučila za poslove koje su radili svi moji ukućani – kaže Antonia Ana Bilonić.

Bez obzira na predrasude kako je građevina rezervirana za muškarce, Antonia Ana nikad nije imala neugodna iskustva. Dok je živjela u Sinju, uvijek je bilo posla i nikad je nitko nije odbio zato što je žena.

– Vjerujem da će tako biti i ovdje u Podravini. Meni fizički napori ne predstavljaju nikakav problem, a svi kod kojih sam radila imali su samo riječi  hvale za posao koji sam obavila. Volje za rad imam i ne stvara mi nikakav problem to što se misli da je to muški posao i da nije za jednu ženu. Često znam reći da kad žensko nešto naumi i želi, neće je nitko spriječiti, pa bilo to pletenje, heklanje ili miješanje betona i zidanje. Meni je svejedno jer mogu sve što hoću – zaključila je Antonia Ana Bilonić.

 

Share.

Leave A Reply