AUSTRIJSKI EKSPERT ŠOKIRAO ČOVIĆA: Komšić je u pravu, već je provedena presuda u slučaju “Ljubić”!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznati ekspert za ustavno pravo iz Graca, prof. dr. Joseph Marko, decidirano tvrdi da je presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” odavno provedena i da nisu neophodne promjenu Izbornog zakona BiH, koje ultimativno zahtijeva HDZ Dragana Čovića

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je sumnju u razgovoru za O kanal da će  SDA, HDZ i SNSD pronaći zajednički jezik oko izmjena Izbornog zakona a pogotovo ustavnih reformi za šta je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika u oba doma Parlamenta BiH.

-. Ne postoji ni minimum konsenzusa, saglasnosti oko toga kojim putem ići u izmjenama Izbornog zakona i pogotovo eventualnim izmjenama Ustava. Mada se u tom pismu (pismo Atony Blinkena, držanog sekretara SAD) govori, zapravo, o manjim izmjenama Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer ova presuda “Ljubić”, ona je svakako već implementirana.

Kada govorimo o politikama iz RS-a – namjerno ne kažem samo Dodika nego politikama iz RS-a, tu postoji gotovo jedinstven stav da nema nikakvih izmjena niti Izbornog zakona niti Ustava na način kako to traži, naprimjer, Evropski sud za ljudska prava, kako se to traži u Mišljenju Evropske komisije…

S druge strane, politika koju zastupa HNS – HDZ i Dragan Čović lično, također ne želi da ide u pravcu zaštite osnovnih ljudskih prava i unaprjeđenja cijelog sistema koji će biti baziran na tome, nego žele da realizuju ono što nisu uspjeli u ratu, a to je da uokvire, spoje etničko i teritorijalno i da to bude osnov i za svaki ciklus izbora i da to bude ustavni osnov za funkcionisanje BiH. Dakle, smatram da se sudaraju sa svim onim što je logično i demokratski i sa svim onim što treba BiH.

Ono što je posebno zanimljivo u Komšićevoj izjavi jeste tvrdnja da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju “Ljubić”, već provedena.

U dokumentu non-paper koji je krajem prošlog mjeseca poslao na adrese ministarstava vanjskih poslova zemalja EU, Komšić također iznosi trdju da je presuda u slučaju “Ljubić” već provedena.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu ‘Ljubić’ već je provedena, jer su stavljene van snage sporne odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je riješila Centralna izborna komisija donoseći svoje uputstvo o popunjavanju Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine”, naveo je u non-paperu Komšić.

Čovića posebno brine činjenica da Komšić nije usamljen u tvrdnji da je odluka Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” već proveden.

Naime, identično tvrdi i austrijski ekspert za ustavno pravo i bivši sudija Ustavnog suda BiH Joseph Marko, o čemu ovih dana pisao i austrijski list Standard.

“Sedmicama se u BiH žestoko diskutuje o izmjeni Izbornog zakona. Konkretno, riječ je o provedbi presude Ustavnog suda iz 2016. godine. Stručnjak za ustavno pravo iz Graca, prof. dr. Joseph Marko, osnivač “Kompetentnog centra za jugoistočnu Evropu” (Kompetenzzentrum Südosteuropa) i ekspert za Ustav Bosne i Hercegovine, ukazuje da je presuda odavno provedena i da nije neophodno vršiti promjenu Izbornog zakona, koju HDZ BiH energično traži”, naveo je austrijski list.

List, također, ističe kako se u jednoj odluci Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. kaže da “Ustavni sud ukida odgovarajuće propise iz Izbornog zakona, jer ih Parlament BiH u predviđenom roku od 6 mjeseci nije uskladio sa Ustavom”.

“Stvar je odavno završena”, piše Standard.

(SL.B.)

Share.

Leave A Reply