Avdović: Ako se Palmerova reforma usvoji, može doći do mnogo gorih stvari za BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novinar Erol Avdović izjavio je za N1 da prema njegovom mišljenju, ukoliko se usvoji reforma izbornog procesa Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, može se dogoditi nešto mnogo gore po BiH, odnosno da se dođe do tri izborne jedinice.

Govoreći o američkim sankcijama istakao je kako niko ne može reći kada i protiv koga će uslijediti, ali da nagađanja ima. Dodao je i da se od sankcija neće odustati i da je to jedno od sredstava američke vanjske politike koja prema 29 država već ima sankcije.

Velika je lista ljudi na sankcijama, počevši sa onima koji su već na američkoj crnoj listi, sa Dodikom i njegovim političkim okruženjem, a da li će se one fakturisati i kada u kom omjeru, to ostaje pitanje svih pitanja. Sada je akcent iz Washingtona na razgovoru ne bi li se pokušalo naći neko rješenje prije svega za novi izborni zakon u BiH koje stiže iz Amerike“, kazao je Avdović za N1.

“Dodik svjestan da Amerikanci bez njega ne mogu imati dijalog”

Kazao je i kako su mnogi reakciju člana Predjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je kazao da se ne boji sankcija doživjeli da se izruguje američkim sankcijama te rekao kako je Dodik svjestan da je jedan od političkih aktera bez koga Amerikanci ne mogu imati u potpunosti dijalog.

Međutim, Amerikanci – prije svega Palmer – zagovaraju takav pristup bez obzira na to izrugivanje. Visoka diplomatija pretpostavlja razgovarati sa neprijateljima a ne samo sa prijateljima i u tome jeste učinkovitost diplomatije – da približite potpuno različite stavove. Mislim da je Dodik, pa čak i onaj koji ga često podržava, odnosno Vučić, da odigraju ulogu jedne vrste dobrog i lošeg policajca i da na taj način prisiljavaju, pa čak i ucjenjuju međunarodnu zajednicu i Ameriku da sa Dodikom prije svega razgovaraju, a Vučić je rekao da Srbija neće priznati sankcije, ma kakve one bile. I Escobar koji je glavni čovjek američke administracije za Zapadni Balkan je rekao da je odložio put u BiH, da se o sankcijama ne govori, ali da su tu negdje i da je dijalog u prvom planu“, komentarisao je Avdović.

Šta su Vučić i Milanović BiH?

Avdović je za N1 govorio i o predsjednicima susjednih država Bosne i Hercegovine – Hrvatske i Srbije – te rekao kako su oni predsjednici susjednih država, ali da oni često vole reći da su predsjednici zemalja koji su, kako kažu, garant Dejtonskog sporazuma iako su samo potpisnice. Istakao je da su to važni politički akteri, ali samo predsjednici susjednih zemalja, ali i da se itekako miješaju u izborni proces. Kako je naveo Avdović, prije svega je to Hrvatska koja je zainteresirana da se HDZ-ov model usvoji.

O tome šta je pozadina izbornog procesa, Avdović je izjavio da kod njega postoji bojazan da se može desiti da se Palmerova reforma usvoji, odnosno da dođe do podjele na tri izborne jedinice.

Prvog aprila američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo bh. političarima u kome je rekao da će SAD podržati ograničene i brze promjene u BiH. Ali, taj izborni zakon neki tumače i kao želju američke administarcije da što prije uknjiži neki diplomatski uspjeh na Zapadnom Balkanu. Politikanstvo svakako od domaćih lidera doživljavam tako što Čović kaže da je i dalje protiv ukidanja etničkih prefiksa za izbor članova Predsjedništva BiH kako je Palmer najavio, ali ja to doživljavam kao politički manevar jer se može dogoditi da ako se Palmerova reforma usvoji i ako se odluči da proglasi uspjeh tih pregovora da se dogodi nešto mnogo gore po BiH, odnosno da se doista dođe do tri izborne jedinice koje sugeriraju ili pretpostavljaju goru teritorijalnu podjelu u budućnosti vis-a-vis ovog izbornog zakona“, naglasio je Avdović.

“Niko pametan ne priziva rat”

O tome može li se to i dogoditi, Avdović je rekao da bi se moglo desiti da dođe do povećanja broja apelanata u Evropskom sudu za ljudska prava.

Niko pametan ne priziva rat, može to zvučati da dolazi do zvekcanja oružja, ali odavno je prošlo ono ‘da se ne puca’, jer važno i živjeti a za život su potrebne i reforme koje BiH prave zemljom koja je nalik svim drugim demokratskim zemljama i zbog toga je važno shvatiti koja je to reforma. Da li stoje iza svega ovoga SAD ili Palmer radi solo nije jasno. On u startu čini neke greške postavljajući stvari obrnuto a koje ne nalikuju zemlji koju predstavlja“, izjavio je Avdović.

Istakao je i da državljani BiH trebaju stati iza svog suvereniteta i ispravno pristupiti svim reformama.

 N1 

Share.

Leave A Reply