Bakir Izetbegović: Sebija će sama odlučiti hoće li se povući

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras na BHT-u gdje je otvoreno govorio o tome da li će se njegova supruga Sebija Izetbegović povući iz politike, ali i o brutalnom porazu SDA na ovogodišnjim izborima.

Za brutalni poraz koji je SDA doživjela u Sarajevo, lider SDA rekao je da SDA nije doživjela “katastrofalni poraz, ali da su dobili znakovit i upozoravajući poraz”.

Ocijenio je predsjednik SDA da je SDA na lokalnim izborima 2016. godine ostvarila “pretjeran rezultat” i da se sada “spustila” na prag kao u Zenici i Tuzli. Priznao je i da SDA ima veliki problem u urbanim sredinama, a da je rješnje za to dovođenje mladih ljudih.

Na konstataciju da je u Općini Novi Grad pobijedio mladi kandidat SDA Semir Efendić, Izetbegović je na neki način relativizirao njegovu pobjedu navodeći da je Efendić nije lako ostvario.

“Nije mu bilo lako. To je bio udar četvorice. Ovaj put su se ujedinili i pobijedili nas”, kazao je Izetbegović.

Za nove snage koje su pomele SDA istakao je da su to sve kadrovi školovani u SDA.

“Sve je to školovano u SDA. Mladi i nadobudni. Dobro je za SDA da s vremena na vrijeme dobije šamar. Hladan tuš iz Sarajeva će nas probuditi”, rekao je Izetbegović.

Član Savjeta SDA Edhem Bičakčić nedavno je uputio nekoliko savjeta predsjedniku SDA. Odnosno, da se okrene disidentima, da makne suprugu Sebiju Izetbegović iz politike, da raspusti KO SDA Sarajevo i da pokuša ostvariti saradnju s Mirsadom Hadžikadićem tj. Platformom za progres.

Izetbegović je rekao da su savjeti Bičakčića dobronamjerni, a da mu je najzanimljiviji onaj koji se odnosi na Mirsada Hadžikadića. Priznao je da SDA nema koalicioni kapaciti i da s Elmedinom Konakovićem svi hoće.

“SDA se neće ni na koga ljutiti. Odbacivanje SDA je jako ružna stvar. Naša ruka će uporno bit pružena prema građanskim i ljevičarskim strankama, a i strankama koje su nastale iz SDA”, kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o njegovoj supruzi, Izetbegović je rekao da je SDA za vrijeme Bičakčićeve vlade loše prolazila, a da je Bičakčić dobar inženjer.

“Njena stvar je hoće li se povući. Ona je ostvarila izvanredna rezulztat u SDA i na izborima. Ona je među onima koji su postigli najbolji rezultat unutar stranke i na izborima. Jako je opterećena poslom oko korone. Šta će odlučiti, do nje je”, rekao je Izetbegović.

(PRESS)

Share.

Leave A Reply