Bakir poder'o trojku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bošnjčka politika. Najinteresantnija stvar ne samo u BiH, već i u Evropi. Niti jedan drugi evropski narod nije tako podijeljen kao Bošnjaci.  Niti jedan drugi evropski narod nema više političkih stranaka niti je toliko rascjepkan kao što su to Bošnjaci. Mnogo je razloga za to. SDA je stranka koja okuplja najviše Bošnjaka. To znači da i dalje uživa najveće povjerenje  tog istog naroda. S druge strane SDA je napuštalo mnogo istaknutih članova a nekih se i sama odrekla.

Ono što je na proteklim općinskim izborima izazvalo politički potres jeste okupljanje političkih stranaka oko bivšeg člana SDA i njegove NiP Elmedina Konakovića.  I nazvaše se “četvorka”. Ubrzo se četvorka pretvori u trojku, a i trojka je pukla po šavovima. Nema tu ispravnog nijeta. Nema ni poštenog rada. Samo borba za fotelje.  Mimo ovog trojka ima i drugih problema. Bošnjaci su brzo prepoznali njihovo antibošnjačko djelovanje. Dodvoravanje svima sem onima koji su uglavnom glasali za njih – Bošnjacima.

S druge strane lider SDA Bakir Izetbegović strpljivo je podnosio udarce. U toj borbi ostao je uglavnom usamljen. Osim običnih članova, ovi koji su se pretvorili u lokalne moćnike ćute. A moraju ćutati jer nisu čisti. Ostao je lider SDA usamljen. Mnoge istine je dokazao, samo je to dokazivanje skupo koštalo. I SDA i četvorku, a najviše Bošnjake. Jer bošnjački političari su se  bavili međusobnim razračunavanjem.  A s druge strane ništa od egzistencionalnih pitanja Bošnjaka nije riješeno.

Jeli vrijeme za neke druge poteze svih njih. Bakir je poderao trojku. Samo šta sad? Kuda dalje?

 

Share.

Leave A Reply