“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati” Šarović smatra da je raspakivanje Dejtona nedopustivo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona što je za nas nedopustivo. Izjavio je ovo predsjednik SDS Mirko Šarović, osvrćući se na nedavni sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Tajipa Erdogana.

Problem je što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje. Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD nemamo nikavih dodirnih tačaka, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske – poručio je Šarović.

On je kazao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što to danas imamo.

– Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika, jer mi u SDS smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi – zaključio je Šarović.

Share.

Leave A Reply