Bez kontrole migranata nema mira

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Nakon još dva incidenta sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu, ministar policije predlaže propusnice, a nevladin sektor Krajišnike naziva ksenofobima.

Migranti nikako nisu zadovoljni uslovima boravka u USK-u. Međunarodna politika i državne institucije jesu zakazale, ali netrpeljivost postoji i između lokalnog stanovništva i migranata. Dan poslije posjete ministra sigurnosti Selme Cikotića Krajini, gdje je potvrdio da će uz pomoć vojske stvarati bolje uslove migrantima na Lipi, te da će Bira ostati zatvorena, desili su se ozbiljni incidenti.

POŽAR U KLADUŠI

U Velikoj Kladuši je zapaljena stara autobusna stanica, u čijim su objektima ilegalno boravili migranti. Istraga radi na tome da se otkriju počinioci, a sumnja se da su požar podmetnuli pojedinci iz migrantske populacije, kao uostalom i stotine ranijih požara u USK-u, uključujući i onaj veliki od prije dvije sedmice u kojem je izgorio kamp Lipa.

Istovremeno, u Bihaću je došlo do krvavog obračuna u kojem je nekolicina migranata iz Maroka nanijela ubodne povrede tridesetčetverogodišnjem Bišćaninu Hazimu Majetiću. Majetić, koji je odranije poznat policiji (osuđivan je zbog nasilničkog ponašanja), neprimjereno se odnosio prema ženi iz Maroka. Inače, navedeni Marokanci su boravili u praznim kućama u koje su provalili i živjeli u njima pored lokalnih stanovnika.
– Večeras je neko od moje porodice mogao izgubiti život, više sam umorna živeći u napetosti da li ću biti napadnuta u vlastitoj kući ili na putu do grada. Ovo prelazi sve granice, više nemamo strpljenja. Ovo je pokušaj ubistva, ako ne i ubistvo, jer komšija nije u dobrom stanju, napisala je žena iz ulice koja tvrdi da im je Majetić pokušao pomoći tjerajući migrante.

Kao i kod svakog incidenta, nevladin sektor upozorava da vlada ksenofobija prema migrantima od lokalnog stanovništva i policije. S druge strane, lokalne vlasti upozoravaju na pogoršano stanje sigurnosti.

image

Posljedice požara

– Migrantsku krizu u BiH možemo posmatrati kao sigurnosnu prijetnju, što potvrđuje i ovaj sinoćnji događaj u kojem su migranti pokušali ubiti našeg sugrađanina. Ako vam neko uradi 3.000 krivičnih djela, prekršaja i incidenta u USK-u, slobodno se kreće bez identifikacijskog dokumenta, sve su to argumenti da migranti jesu sigurnosna prijetnja po BiH. U situaciji da ne znamo ko su i šta su, ne možemo zagovarati apsolutne slobode, već Služba za poslove sa strancima treba maksimalno ograničiti njihovo kretanje. Ne vjerujem da se u zemljama EU mogu slobodno kretati oko 22 sata, što je bilo i tačno vrijeme kad se ovaj pokušaj ubistva dogodio, kazao nam je ministar policije USK-a Nermin Kljajić.

Evropska komisija je najavila da će izdvojiti još 3,5 miliona eura za migrante na Lipi

Zbog ovakvih i sličnih riječi, Kljajić je na meti kritika nevladinih organizacija za koje on smatra da često nisu dobronamjerne prema građanima Bihaća i stanovništvu USK-a, koji su u protekle tri godine najviše učinili na prihvatu migranata.
Na forumu bišćani.net već se počelo licitirati i kladiti koliko će biti potrebno vremena migrantima da zapale i šatore koje su pripadnici Oružanih snaga BiH postavili na Lipi. Nakon što je IOM napustio ovaj kamp, kantonalna policija, mještani, donatori te Crveni križ i SOS Bihać vode brigu o tome da migranti imaju dovoljno hrane i odjeće. Nezadovoljstvo među njima i dalje raste, ali čak i ako se uredi kamp, migranti predstavljaju prijetnju i među sobom. Policija i zaštitarske službe nisu u stanju sve to držati pod kontrolom.

DEPORTACIJA

– Znači, samo je pitanje trenutka kad će se zbog trave ili alkohola migranti međusobno izbosti. Zbog njihove, ali i sigurnosti naših stanovnika, sigurno je da ih treba zaključati. Ograda, pa onda propusnica za doktora, za prodavnicu i slično. Ko se ne vrati u 19 sati u kamp, ide u pritvor i proces protjerivanja, smatra Kljajić.
Iako su ovo nepopularne riječi za migrante i nevladin sektor, dok se o ovome raspravljalo prije godinu i dvije, migranti su bili u kampovima po gradu. Međutim, IOM nije dopuštao ograničenje kretanja migrantima, pa se sada teret rasprave prebacio na činjenice da migranti mogu umrijeti od zime na Lipi ili da mogu poharati grad u očajničkom pokušaju da se sami zbrinu.

Share.

Leave A Reply