BiH po smrtnosti od COVID-a osma u svijetu – prognoze kažu da nam najgore tek slijedi…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po smrtnosti od posljedica koronavirusa Bosna i Hercegovina je prva u regionu i osma u svijetu.

Prema prognozama nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu Washington, broj ukupno preminulih do jula bi mogao veći od 10 000.

Od izbijanja pandemije u BiH od posljedica koronavirusa preminule su 6.604 osobe.

Samo u zadnja tri dana preminule su 264 osobe.

Po mišljenju epidemiologa, glavni razlog velikog broja smrtnih slučajeva je prisustvo mutiranih virusa koji uzrokoju znatno teže kliničke slike u odnosu na prvobitni izvorni virus.

Da propisane mjere daju rezultate primjer je Kanton Sarajevo u kojem je nakon djelimičnog lokdauna i policijskog sata broj novozaraženih u silaznoj putanji, piše BHRT.

Prema predviđanjima nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu Washington, Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, međutim, najgore nam tek slijedi i to sredinom aprila i početkom maja.

Do jula broj preminulih premašiće 10 hiljada.

S ovim procjenama slaže se i predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić, koji tvrdi da su epidemiološke mjere, koliko god bile dobre, limitirane u svom djelovanju.

Za stavljanje pandemije pod kontrolu potrebna je što hitnija i masovnija vakcinacija, kako situacija ne bi izmakla kontroli.

Za struku nema dileme. Vakcina, i to što prije.

Ukoliko ne želimo da u narednu godinu uđemo kao jedina država u regiji u kojoj i dalje vlada pandemija. Valjda su toga svjesni i oni koji vladaju nama i koji su za to vladanje i te kako dobro plaćeni.

Radiosarajevo.ba

Share.

Leave A Reply