BiH štampa novčanice od 500 KM sa likovima Dodika, Izetbegovića i Čovića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Postigli smo dogovor da Centralna banka BiH štampa novčanice od 500 konvertibilnih maraka, jer cijene divljaju, a i nama i građanima sve više ponestaje novca….

…Pošto smo mi došli na ovu originalnu ideju, na novim novčanicama biće utisnuti naši likovi, to jest portreti“, saopštili su lideri vodećih vladajućih stranaka u BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović u vanrednom obraćanju javnosti.

„Štampaćemo tih novih novčanica u ukupnoj vrijednosti dvije, tri, pet ili deset milijardi konvertibilnih maraka, kako se već budemo dogovorili, prema našim potrebama i potrebama naših građana. Jer, ovo se više ne može preživjeti! Sad nam je baš prigustilo, što kaže naš narod. Presušili su čak i krediti, svi nešto nečim uslovljavaju, cijene divljaju, a vidim da građani stalno nešto kukaju da nemaju para. Nije da se žalim, ali i ja lično osjećam da moja plata realno vrijedi sve manje iz mjeseca u mjesec. Sve manje stvari mogu platit’ iz svog džepa, nisam više u mogućnosti ni da tako lako zakitim harmonikaše sa dvjesto maraka, al’ sad ću to valjda moći sa novom novčanicom od 500 maraka. Moja porodica se bavi poljoprivredom, to je teško. Ova godina je bila sušna i nismo mogli ubrat’ ni sto kilograma šljive, a rod jabuka je prepolovljen, pa ćemo imat’ rakije samo za naše potrebe. Oni koji se bave poljoprivredom, dobro znaju da je to nešto nenormalno“, objasnio je Dodik.

Izetbegović je istakao da štampanje nove novčanice od 500 KM i novih milijardi maraka predstavlja fenomenalan ekonomski potez vlasti u BiH. „I ja sam isto osjetio da mi plaća nikako ne prati rast životnih troškova, a još kad mi je supruga proteklog vikenda došla iz kupovine sva zaprepašćena cijenama hrane, odjeće i obuće – sve mi je bilo jasno. Sa vrata je bukvalno povikala: ‘Mi sa našim plaćama ovo više ne možemo izdržat, il’ smanjuj cijene il’ nam povećavaj plaće! Što je najgore, nema čovjeka kojeg sam srela, a da mi to isto nije rek'o!’. Ja  sam onda pit'o Tegeltiju i Novalića dal’ se nekako cijene mogu obuzdat, al’ oni su mi rekli da to ne može, jer bi smanjenjem marži, taksi i akciza, budžeti bili drastično manji, pa ćemo morat smanjivat plate budžetskim korisnicima. Pošto bi to dovelo do još gore situacije, odlučili smo da štampamo nove novčanice, a odmah zatim idemo na povećanje plaća, penzija i svega drugog, kako bi nekako prebrodili ovu krizu. Dakle, građani mogu ostat mirni, jer će bit para: ne mogu trgovci i proizvođači tol'ko podići cijene, kol'ko mi možemo naštampat para“, poručio je Izetbegović.

Čović je dodao da nakon današnjeg dogovora građani više ne trebaju brinuti.“ Imamo plan povećanja plaća, penzija i svega drugog što treba da svi osjetimo boljitak. Prvo će svim demokratski izabranim predstavnicima naših naroda biti povećane plaće, a zatim i svima ostalima. Novost je da ćemo u oba entiteta uvesti mjesečni doplatak za roditelje sa kojima još uvijek žive djeca koja su na zavodu za zapošljavanje. Također, ta djeca će dobijati mjesečni dječiji doplatak dogod su nezaposlena, potrebno je samo da donesu potvrde da su na zavodu za zapošljavanje i da žive sa roditeljima“, otkrio je Čović.

 

Tekst je satiričnog karaktera

buka.com

Share.

5 komentara

Leave A Reply