BIH- zemlja bez vakcina!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odnos vlasti prema građanima pokazuje činjenica da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja još uvijek nije nabavila vakcine!

U BiH još uvijek se ne zna ni tačan datum dolaska vakcina.

Prije nekoliko dana najavljeno je da BiH konačno kreće u direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je nakon sastanka sa enitetskim premijerima i ministrima zdravlja  da je dogovorena nabavka 892.000 vakcina, od toga su dvije vrste ugovorene sa EU.

“BiH će dobiti svoje vakcine početkom februara. Opredijelili smo se za proces direktnih nabavki i od drugih proizvođača. Pokrenut ćemo proceduru direktne nabavke i vakcine “Pfizera”, ali i od ruskih proizvođača i vakcine koja dolazi iz Kine”rekao je Tegeltija.

Još uvijek niko sa sigurnošću ne može reći kada će prvi kontingent makar i simboličan stići u BiH. Prema nekim nekim informacijama BUKE prvi avion treba sletjeti 29.januara, međutim upitan je i taj datum.

Šeranić je izjavio da Republika Srpska radi na dva fronta, putem “Kovaks” mehanizma i nabavkom ruske vakcine “sputnjik” te da je bezbjedna svaka vakcina koja dođe u BiH.

Republika Srpska rusku vakcinu nabavlja preko ovlaštenog distributera u količini od 200.000 doza, te da se vakcina očekuje početkom februara. Najavljen je prvi kontingent od 10.000 doza u ovoj sedmici.

Posebna situacija je u Zapadnohercegovačkom kantonu gdje vrše rezervacije ruskom vakcinom. Radi se o komercijalnom aranžmanu i vakcina će biti dostupna u apotekama. Neće biti besplatna, vakcina će se plaćati u apotekama. Sama usluga vakcinisanja neće biti naplaćena.

Međutim iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva je rečeno za portal Megafon kako se dosad (25.1) toj instituciji niko nije obratio zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet vakcine.

Politička analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu napisala je da je BiH jedina država u Evropi ali i šire koja nije nabavila vakcine za svoje građane tj. narode, jer je nama to važnije od čovjeka

“Ovo najbolje pokazuje kako se vaše nacionalne vođe brinu za svoje narode i koliko im je bitan vaš život život i zdravlje. Ovo je pravo vrijeme da se zapitati zašto vi i pred svega toga već 30 godina glasate za njih”, napisala je Ivana.

Share.

Leave A Reply