Bijela kuća proglašava pobjedu nad koronavirusom uprkos porastu zaraženih u SAD-u

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ured za nauku i tehnologiju Bijele kuće objavio je da se “okončava pandemija koronavirusa” što je stavljeno na sami vrh dostignuća Trumpove administracije uprkos tome što je samo prošle sedmice gotovo pola miliona Amerikanaca bilo pozitivno na koronavirus.
Izvještaj ovog ureda Bijele kuće napisan je na 62 stranice, a u njemu su opisana sva “dostignuća Trumpove administracije u protekle četiri godine”.

Među istaknutim uspjesima navedeno je i “završavanje pandemije koronavirusa”, a to saopćenje Bijele kuće je poslano svim američkim medijima.

“Od početka pandemije uprava je poduzela odlučne akcije kako bi angažovala naulnike i zdravstvene radnike iz akademske zajednice, industrije i vlade da istražuju, rade na liječenju i pobijede bolest koju izaziva koronavirus”, navedeno je, između ostalog, u tom saopćenju.

Ovakve izjave Bijele kuće dolaze u trenutku kada se u SAD-u bilježe rekordni brojevi zaraženih koronavirusom.

Samo je prošle sedmice postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih koronavirusom.

Prije mjesec u bolnicama je bilo oko 30.000 pacijenata.

CNN je podsjetio da je Trump u više navrata umanjivao brojeve zaraženih govoreći da je za to krivo “masovno testiranje”.

Međutim, slučajevi zaraze su pogodili i Trumpovu administraciju među kojima je najmanje pet pomoćnika Mikea Pencea, kandidata za potpredsjednika bilo pozitivno na koronavirus.

Nakon medijskih upita za komentar, glasnogovornica ureda Kristina Baum ukazala je na cijeli izvještaj te istakla sva bitna dostignuća Trumpove administracije.

“Veliki posao koji Trumpova administracija radi na okončanju pandemije je glavni prioritet i vrijedan isticanja”, navela je.

Baum se opravdala da u tom saopćenju nije rečeno da je pandemija okončana već da su se htjela istaći dostignuća Trumpove administracije u borbi protiv koronavirusa.

U SAD-u je do sada više od 8,7 miliona osoba zaraženo koronavirusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.

Share.

Leave A Reply