“Bilo bi pametno da sve mlade žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, rekla je na pressici Nacionalnog stožera da je zahvalna svim kolegama koji pomažu infektološkoj, epidemiološkoj i mikrobiološkoj struci da iznesu pandemiju na najbolji mogući način. “Doista su stariji najvulnerabilniji, oni će se lakše zaraziti, teže će oboljeti, duže će ostati u bolnici i zato je najvažnije da se naši najstariji sugrađani odluče da će se cijepiti, u tome im mogu pomoći i njihove obitelji, a zdravstveni sustav će im tu pomoći i cijepiti ih”, rekla je Markotić, prenosi N1.

“Trudnice su isto tako rizična populacija i bilo bi pametno da sve mlade žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme”, rekla je Markotić.

“Pritisak postaje sve veći, dolaze puno teži bolesnici. Preksinoć u mom dežurstvu imali smo negdje 240 pregledanih, oko 120 upala pluća. Naši rendgeni rade punom parom i praktički se snimaju svi, svaki drugi je imao ozbiljnu upalu pluća, što može zahtijevati i hospitalizaciju. Imali smo situaciju da županijska hitna zove, da imaju pozitivnu osobu, preko 180 kilograma, visokorizičnu, koja će vjerojatno završiti u intenzivnoj. Nakon toga zovu da imamo trudnicu u teškom stanju, stanje joj se sinoć pogoršalo, dijete je srećom živo doneseno na svijet carskim rezom, a ona je stavljena na respirator. Zasad je živa, nadam se da će tako i ostati”, rekla je Markotić.

U siječnju smo izbjegli koronaparty, a sad smo ne pred partyjem, nego pred tulumom i umjesto koronatuluma, možemo imati tulum cijepljenja, rekla je Markotić, donosi N1.

 

Share.

Leave A Reply