BILO JE SREBRENICA I PRIJE SREBRENICE

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Prije genocida u Srebrenici dogodili su se genocidi nad Bošnjacima o kojima se manje zna.
Prvi poznati genocid nad Bošnjacima dogodio se u Užicu 1688. godine. U izvještaju iz tog vremena stoji „..da su Srbi u Užicu ubili dvanest hiljada Turaka i razorili grad”. Naravno, nisu bili u pitanju nikakvi Turci, već bošnjačko stanovništvo ovog grada.
Iste godine u Nišu je ubijeno 18.000 muslimana. U Beogradu je tada ubijeno oko 8.000 muslimana, a avgusta 1717. godine oko 13.000 muslimana.
Najveći genocid dogodio se maja 1689. godine nad bošnjačkim novopazarskim življem. Grad je imao prema najskromnijim procjenama najmanje trideset hiljada stanovnika, a po nekim procjenama na osnovu opisa Evlije Čelebije možda i sedamdeset hiljada stanovnika. Nakon upada 300 mađarskih konjanika i desetak Austijanaca i hiljada srpskih ustanika predvođenih legendarnim Paliđakom, ulice Novog Pazara, avlije i drugi prostori su bili prepuni ubijenog pazarskog muslimanskog stanovništva. Na kilometrima oko Novog Pazara su se vidjeli leševi ubijenih muslimana. Grad je sravnjen sa zemljom. O kakvom se genocidu radi najbolje govori činjenica da je početkom XVIII vijeka Novi Pazar jedva imao oko trista kuća, a i činjenica da u Novom Pazaru nakon toga skoro da nema potomaka pređašnjeg muslimanskog stanovništva. Ubjeđen sam da je u pitanju genocid koji premašuje po broju žrtava sve ostale genocide koji se pominju u drugim gradovima.
U Prvom srpskom ustanku su se dogodila dva genocida: genocid nad beogradskim muslimanskim življem najpre u beogradskoj varoši decembra 1806, a potom i u beogradskoj tvrđavi januara 1807. godine, a dvije godine kasnije i genocid u Sjenici maja 1809. godine kada je dvije i po hiljade bošnjačkih glava pobodeno na kolju. Čak je kolja ponestalo. Naravno broj ubijenih muslimana u Sjenici je bio veći od ove cifre.
Dakle, bIlo je Srebrenica i prije Srebrenice samo što nismo imali prilike o tome da učimo.
Narod koji stalno i brzo zaboravlja učinjena mu zla, dovodi sebe kontinuirano u opasnost da mu se ista zla ponove.

Rahić Esad

Share.

Leave A Reply