BIO I OSTAO KADAR NES-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U ovom trećem nastavku o pohlepnom, sebičnom i veoma pokvarenom političaru Šemsudinu Dediću, potpredsjedniku SDA vam donosimo rezultate i razloge njegovog kadriranja u korist NES politike.
Šemsini prethodnici u vrhu SDA Šepić i Halimović su osim deset pozicija u vrhu državne i federalne izvršne vlasti uspjeli imenovati dvadesetak krajiških kadrova u uprave i nadzorne odbore fondova, preduzeća i javnih ustanova.
Šemsudin Dedić je za razliku od njih za isti period isti taj broj pozicija prepustio drugim kantonima, a imenovao svega dva kadra iz Krajine. Svoga kuma Ervina Bibanovića u Državnu agenciju za žalbe (Banjaluka) i NES-ovca Dedu Pjanića za jednog od izvršnih direktora Agencije za ceste F BiH.
Osim ove dvojice potpuno promašenih i anti SDA-ovskih kadrova, imenovao je Šemso još desetak kadrova u razne uprave i nadzorne odbore od kojih je veći broj onih iz NES-a nego iz bilo koje druge političke partije na kantonu i uglavnom kadrove po svojoj rodbinskoj liniji.
E sad se ovdje postavlja pitanje otkuda i otkada je to Šemso lojalniji NES-ovcima nego svojim SDA-ovcima???
Jedini koji je ovo pitanje javno problematizirao je Asim Kamber (SDA) iz Sanskog Mosta. On je u svojim blogovima prozvao Dedića zbog činjenice da protiv njega (Kambera) svi mediji na kantonu pod kontrolom NES-a objavljuju medijske spinove i laži a da istovremeno jedini SDA-ovac koji ima pozitivan rejting kod NES-novinara je upravo Dedić.
Još interesantnija je činjenica da su ovi NES-novinarski plaćenici nemilosrdno blatili i vrh SDA na čelu sa Izetbegovićem, a Šemsu hvalili više nego bilo koga drugog.
Od svega je još interesantnije da ni lideri NES-a i kadrovi na višim nivoima ove stranke nigdje ne pominju, ne daj Bože da napadaju Dedića za bilo šta. A i on njih štedi jer je za osam godina zabilježena u javnosti samo dva puta njegova kritika NES-ovaca i politike NES-a.
S druge strane NES-ovci neprekidno u svojim istupima blate Rošića, Kambera, Abdića, Handanagića, mladog Musića i mnoge druge samo Šemsu čuvaju ko „oči u glavi“. Jasno je to i onim danas najnaivnijim zbog čega Šemso uživa poseban status u NES-stranci.
A otkuda tolika ljubav i trajna i tajna veza između Hozanovića i Ogreševića sa jedne i Šemsudina Dedića sa druge strane?

Da bi razumjeli razloge zbog kojih je potpredsjednik SDA iz Krajine Šemsudin Dedić bliži NES-ovcima nego svojim SDA-ovcima moramo se vratiti dvadesetak godina unazad.
NES-ovci su današnji, a tadašnji SDA-ovi iz Cazina zapravo Šemsu doveli u SDA. Nikada Šemsudin Dedić nije bio prijedlog SDA Bihaća, niti bilo koje druge opštinske organizacije SDA, osim cazinske SDA kojom su tada suvereno upravljali Ogrešević i Hozanović.
Prvo značajno mjesto gdje su ga predložili je pozicija u Vladi premijera Ismeta Kumalića. Interesantno je da je i Kumalić (Sanski Most) došao na čelo ove Vlade kao kadar Cazina i na prijedlog Hasana Čengića. Dugo su Kambera lomili da i sam glasa za ovu Vladu.
Neslavno je završila Kumalićeva vlada (opozivom), ali je jedini Dedić iz te strukture ostao na političkoj sceni. Njega (Šemsudina Dedića) ponovo cazinska SDA (Hozanović i Ogrešević) predlažu za premijera vlade nakon opštih izbora 2006. godine. Veliki je potres ovim prijedlogom izazvan u opštinskoj organizaciji SDA Bihaća koja se bunila što kadrove jedne predlaže druga organizacija, a i zbog činjenice da je Dedić bio tek novi član SDA, da ga ni baza SDA Bihaća nedovoljno poznaje.
Osim po katastrofalnim rezultatima ove Dedićeve vlade ona će ostati upamćena i po činjenici da je uspjela izgurati cijeli mandat. Što znači da je vladajuća elita u pozadini bila zadovoljna njenom sluganskom ulogom. Uglavnom je Šemso i tada bio kadar Cazina i predano izvršavao sve naloge iz Cazina. I one kadrovske a najviše financijske preko poslušnog ministra financija Irfana Samardžića.
Najbolju ocjenu rezultata rada ove Šemsine vlade su dali građani na izborima 2010. godine. SDA u historiji izbora ni prije ni poslije 2010. nije osvojila tako nizak rezultat. A u skupštini osvaja samo 7 poslaničkih mandata. A činjenica da SDP osvaja osam i da SDA postaje druga parlamentarna stranka u Skupštini USK-a, zapravo najbolje svjedoči o katastrofalnim rezultatima Šemsudina Dedića kao premijera. Dedić će ostati upamćen i kao premijer vlade u kojoj je na zahtjev opozicije i tada formirane A SDA smijenio dva ministra iz redova SDA.
Vrh SDA je tada protiv njega pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti. U sve to su se umiješali i kadrovi današnjeg NES-a iz Cazina koji su preko Čengića i Izetbegovića uspjeli sačuvati Dedića od težih mjera odgovornosti.
Šemso im taj zaštitnički angažman do danas nije zaboravio i do dana današnjeg odrađuje iz godine u godinu, od izbora do izbora sve ono što Hozanović i Ogrešević od njega traže. Sve mi je ovo Hozanović znao prepričati u okolnostima dok smo zajedno radili u Merhametu i dok smo bili nerazdvojni prijatelji.
A prvi zadatak slabljenja SDA koji je Šemso Dedić dobio od prijatelja i NES-ovih naredbodavaca je bio udar na SDA Bihać.

Share.

1 komentar

Leave A Reply