BIOGRAFIJA: Đenana Bajrektarević

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rođena 19. septembra 1984. godine u Mrkonjić Gradu. Osnovnu školu dijelom završila u rodnom gradu i Bugojnu u kojem je došla tokom rata u izbjeglištvo u kojem je završila i srednju školu.
Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za bosanski jezik i književnost završila na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru ocjenom 10, a postdiplomski studij iz lingvistike na temu “Komparativni pregled imeničke sinonimije u prijevodima Kur'ana” završila na Univerzitetu u Travniku, Edukacijski fakultet, Odsjek za lingvistiku i stekla titulu magistra lingvistike, također, visokom ocjenom 10.
Ostvareni prosjek ocjena na postdiplomskom studiju je 9,75. Trenutno je doktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a namjera joj je da se bavi kognitivnolingvističkim istraživanjima sevdalinke kao nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine. U pripremi je izdavanje knjige u koautorstvu sa dvjema uglednim profesoricama iz oblasti lingvistike bosanskoga jezika.
Njen istraživački rad na polju lokaliziranja stećaka na području Općine Gornji Vakuf-Uskoplje predstavljen je u okviru manifestacije “Dani muzeja” u Zavičajnom muzeju u Travniku.

Već devet godina radi aktivno kao profesorica Bosanskog jezika i književnosti u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bila je koordinator za odnose s medijima i javnošću, rukovodilac Dramske sekcije, te rukovodilac Radijske sekcije, u spomenutoj ustanovi. Koautor je drame o utemeljitelju medrese Elči Ibrahim-paši koji je osnovao Medresu 1706. godine koja je premijerno izvedena u okviru vjerske manifestacije od državnog značaja pod nazivom”Dani Ajvatovice”. Drama je poslužila kao predložak za spot Hayat televizije “Medresa uz Plavu rijeku”.

Aktivna je i na polju kulturnog rada kao promotorica i moderatorica različitih kulturnih manifestacija, vrsna je interpretatorica sevdalinki, a od poroda sa drugom djevojčicom aktivna je i kroz podršku ženama i trudnicama kroz organizaciju “Prirodan porod” iz Sarajeva. Jedina je na području Srednjobosanskog kantona sa međunarodnim certifikatom za dulu-podršku trudnicama u periodu trudnoće i nakon poroda. Prije godinu dana završila je devetomjesečnu obuku za peer-savjetnicu za dojenje na nivou Bosne i Hercegovine vođenu od priznatih stručnjaka i obučenih osoba iz te oblasti na području Bosne i Hercegovine i regiona.
Dvije godine je bila predsjednica BZK “Preporod” Gornji Vakuf – Uskoplje, i rukovodilac Horske sekcije pomenutog društva, od čega posebno izdvaja spot za kasidu “Tevba”, hora BZK “Prepoorod”, čiji je bila idejni i scenaristički organizator, a cilj je bilo predstavljanje kulture i tradicije Bošnjaka kroz prikazivanje lika Ajvaz-dede, kao i prirodnih ljepota Prusca i Gornjeg Vakufa.

Đenana Bajraktarević je majka dvije djevojčice. Velika ljubav su joj knjige i lijepa riječ, koju promiče proz odgojno-obrazovni rad.
Ono što je obilježilo gospođu Bajraktarević je nesebičan rad na polju aktivizma kroz podršku ženama i trudnicama, te, kako ističe, za nju najvažnije, obrazovanja omladine kroz vannastavne aktivnosti. Za sebe voli reći da koliko učenici i učenice uče od nje, toliko i ona uči od njih. Voli posao kojeg radi sa posebnom ljubavlju prema mladima koje posmatra roditeljskim očima i usmjerava shodno njihovim interesovanjima. Vođena Poslaničkim lučom i propitivanjem šta bi Muhammed a.s. učinio u datom trenutku djeluje na jačanje kritičke svijesti i obrazovanje mladih specifičnim načinom objašnjavanja maternjeg jezika, što potvrđuju i njeni učenici i učenice.
Njena poruka je:
“Univerzalne vrijednosti ne možete predstaviti djetetu, omladini, i izložiti teorijski. Oni ne funkcioniraju tako. Morate ih prvo vi živjeti. Oni gledaju vas, uče od vas, nisu teoretičari nego praktičari. Trebamo preispitati sebe u ogledalu pa se onda predstaviti mladima kao uzor u punini, tijela i duha. Tek tad usvajaju, počevši od najranije dobi pa do onih sa kojima radite i komunicirate. Dijete ne možete približiti više nego što jeste, možete ga samo vremenom postupcima udaljiti-a to nije dobro. Ulaganje u znanje i obrazovanje je Božji imperativ, i nedvojbeno je najbolji savjet kojeg bih uputila svima-pa i sebi. A kvalitet koji se dobije time ne zastarijeva, naprotiv. Vremenom dobija na vrijednosti. Učimo se toleranciji, komunikaciji i međusobnoj pravilnoj interakciji. Jačanjem znanja oblačimo naše duše i naša tijela za izazove pred kojima se nalazimo, svi kolektivno.”

Izvor: Bošnjakinje širom svijeta

Share.

Leave A Reply