Bogata arheološka zbirka iz Ukrajine zaplijenjena na granici Srbije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srbijanski carinici su u saradnji sa policijom večeras na graničnom prelazu Srpska Crnja otkrili i spriječili pokušaj krijumčarenja bogate arheološke zbirke sa preko 2.000 antikvitetnih predmeta iz različitih perioda.

Ova neobična zbirka otkrivena je na ulazu u zemlju, u kamionu rumskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji državljanin Srbije.

Kamion koji je prevozio dijelove za parket iz Ukrajine ka Srbiji došao je na red za redovnu ulaznu kontrolu tokom večeri, a vozač je na pitanje carinika šta ima da prijavi rekao da nosi samo dvije kese bombona i par šerpi, kao i da prevozi robu navedenu u carinskoj dokumentaciji.

Tokom detaljnog pregleda vozila, utvrđeno je da su kabina kamiona i bočni boks za alat puni neprijavljenih antikvitetnih predmeta iz najrazličitijih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda, iz srednjeg vijeka, ali i predmeti starih Slavena i Kelta.

Carinici su prebrojali ukupno 2.113 predmeta među kojima su najbrojniji privjesci, prstenje, razno oruđe i oružje, jedna veća kamena i više manjih metalnih figura.

Među ukrasnim predmetima ima i narukvica, broševa, ukosnica, kao i šnala za kosu, dok se među oružjem našlo dosta vrhova za koplja, strela, sekira, pa čak i jedan buzdovan.

Od svakodnevnih upotrebnih predmeta zbirka sadrži i nekoliko kašika, igala, sjekača, ključeva, mamuza, kopči za kaiševe, dugmadi i novčića.

S obzirom na veličinu i raznolikost zbirke nemoguće je utvrditi vrijednost bez stručne procjene, te će svi predmeti biti biti upućeni na vještačenje. Evidentno je međutim da se radi o velikoj istorijsko-arheološkoj vrijednosti.

Vozač je nakon otkrivanja prekršaja carinicima rekao da zbirka nije njegova, već da je pristao da je za malu novčanu nadoknadu preveze iz Ukrajine do Srbije, te da mu je rečeno da će ga neko kontaktirati nakon što pristigne u zemlju.

Share.

Leave A Reply