Brojni zvaničnici Bijele kuće podnijeli ostavke nakon incidenata u Washingtonu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon scena koje su jučer zabilježene ispred Capitol Hilla i vala nasilja koje se jučer dogodilo u Washingtonu, brojni zvaničnici Bijele kuće i saradnici Donalda Trumpa podnijeli su ostavke na pozicije u američkoj administraciji.

Prvi koji je podnio ostavku jeste zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa Matt Pottinger. On je dao ostavku kao odgovor na Trumpove reakcije povodom okupljanja pristalica ispred američkog Capitol Hilla.

Nekoliko glavnih Trumpovih pomoćnika za nacionalnu sigurnost, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena, također razmišljaju o ostavci nakon sinoćnjih nereda, prenose američki mediji.

Stephanie Grisham, bivša direktorica komunikacija Bijele kuće i sekretarka za štampu i šefica kabineta prve dame Melanije Trump također je odmah nakon demonstracija podnijela ostavku.

“Bila mi je čast služiti zemlji u Bijeloj kući. Ponosna sam što sam bila dio tima gospođe Trump i ponosna sam na mnoga postignuća ove administracije” rekla je Grisham za CNN.

Pored Grisham, ostavku je podnijela i Anna Niceta koja je također bila u organizacionom odboru Bijele kuće.

Grisham i Niceta bile su među najdugovječnijim dužnosnicima Trumpove administracije, a u Trumpovom timu su od 2015., odnosno 2017. godine.

Ostavku je podnijela i Sarah Matthews, zamjenica šefice odjela za odnose s javnošću Bijele kuće. Matthews je u obraćanju medijima izjavila kako je duboko potresena događajima koji su se dogodili u Washingtonu.

Pored zvaničnika koji su već predali svoje ostavke, u američkim medijima se govori da bi isto mogli učiniti i drugi Trumpovi najbliži saradnici tokom dana, a prvi među njima bi mogao biti i zamjenik šefa kabineta Bijele kuće Chris Liddell.

Saradnici Donalda Trumpa već su izrazili nezadovoljstvo načinom ponašanja američkog predsjednika u odlasku, a naročito su osudili izjave Donalda Trumpa koje su na određeni način i inspirisale pristalice da izađu na ulice i zauzmu zgradu Kongresa SAD-a. Do konačnog preuzimanja dužnosti novog američkog predsjednika Joea Bidena ostalo je još nekoliko dana, a čini se da će do tada Donald Trump ostati bez većine najvažnijih saradnika iz tima koji je, sve do incidenata, čvrsto stajao uz republikanskog kandidata.

 Prijavi grešku

Share.

Leave A Reply