Čajlaković: “Slavljenje Nove godine je slijeđenje šejtana. Samo se Bog slavi, nemamo mi tu šta slaviti”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnoštvo reakcija u bh. javnosti izazvao je antinovogodišnji bilbord koji je osvanuo jučer na dvije lokacije kod šoping centra u Zenici.

Naime, na bilbordu, koji je sinoć prefarban, a koji je izazvao revolt građana je stajalo: Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka.

Da li bi muslimani trebali slaviti Novu godinu, pitali smo hafiza Husejna ef. Čajlakovića.

“Jasno da nije pohvalno, ali ne znam koliko je to opasno, jer Nova godina je ustvari računanje vremena i da nije derneka i veselja i šta se već griješi, ne bi to toliko bilo ni zanimljivo. Prošao bi kao i svaki drugi datum, kao i Hidžretska što prođe, nešto malo zabilježena.

Tako da, Nova godina, šejtan je to više uljepšao što hoće da ljudi shvataju život: ‘Dolazi Nova godina’, kao da se radujemo smrti, a ima tu mnogo šejtanluka, zbog toga derneka, zbog tog griješenja našeg”, kazao je ef. Čajlaković na početku razgovora za Source.ba portal.

Ističe da nije problem sama po sebi Nova godina, već grijesi.

“Znači to je samo zbog računanja vremena, to je Allah rekao da je stvorio Sunce i Mjesec, da bi se znalo računati smjena dana i noći. S obzirom da su uveli to dernečenje, proslavljanje na taj jedan nedozvoljen način, to je više problem što se pogriješi za Novu godinu.

Nova godina sama po sebi nije problem, isto kao što more nije problem, problem je šta se radi na moru, ja bih to tako rekao da bih poredio Novu godinu, boravljenje na moru i boravljenje po tim restoranima. Šta se tu ustvari slavi? Sjedi se. Samo se Bog slavi, nemamo mi tu šta slaviti. Riječ slavljenje je sama po sebi diskutabilna. A što se tiče Djeda Mraza, to je više da se digne na nivo taj neki datum. Znači svi ljudi, nevezano za vjere i konfesije, oni to tako dočekuju zato što se stvori taj adrenalin.

I ja sam kao dijete to isčekivao kao da treba neko čudo da se desi i onda ti nije zanimljivo 1. januara živjeti, sve je prošlo ono čemu si se nadao, hajmo sada ponovo živjeti. Nekako je čudno, šejtan tako odradi posao, sve je u znaku te Nove godine, stvara se taj ambijent, atmosfera ta da se pripremi, potroši i što više pogriješi.

To je slijeđenje šejtana i njegovih stopa u smislu griješenja”, rekao je ef. Čajlaković u razgovoru za Source.

Share.

Leave A Reply