Cenić: Zapad je poražen, bonskih ovlaštenja nema, Dodiku više niko ništa ne može

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ovime ni evropski put BiH više ne postoji, smatra Cenić

Christian Schmidt se neće obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, aiko će njegov izvještaj o stanju u BiH biti razmatran. U deklaraciji koja treba biti usvojena ni na jednom mjestu se ne spominje OHR.U javnosti su se već pojavile teze kako je ovo, zapravo, stvarni početak gašenja Ureda visokog predstavnika i da ć Schmidt biti posljednji zvaničnik koji će obavljati ovu dužnost, iako je stanje u BiH daleko od uređenog. Zapravo u posljednjih 25 godina nikada nije bilo gore.

Kompromis i “žrtvovanje” visokog predstavnka, zarad osiguravanja produženja mandata EUFORU, politička analitičarka Svetlana Cenić, u izjavi za Oslobođenje, smatra porazom zapada.

– Ovo je, po meni, rezultat stabilokratije koju su gradile SAD i EU, odnosno zapadne sile u BiH, samo produžavajući agoniju. One su iznedrile Milorada Dodika i postavile ga na tron, kao i ostale naše sadašnje autokrate, napravivši od malih velike.Ogroman novac je uložen, provedene su ogromne reforme… Ovo što se sad dešava, po meni je, potpuni poraz zapada. Bez obzira što će se izveštaj razmatrati u Savetu bezbednosti, visoki predstavnik nije priznat, neće biti prisutan, a poznato je kako ide sa izveštajima, kao i na PIC-u. Na tim sjednicama Rusija je suzdržana, ili nije svoj glas dala, ili neće da glasa. Schmidtov izveštaj će biti još jedan papir koji će biti na stolu, a koji neće imati efekta, kazala je Cenić

Ono što je posebno naglasila je da ovakav razvoj događaja predstavlja ostvarenje glavnog cilja Milorada Dodika.

– Milorad Dodik, u sadejstvu sa Srbijom, ali pre svega sa Rusijom, postigao je cilj, a to je da ga visoki predstavnik ne može smeniti, s obzirom da ga ne priznaje Rusija, ne može a govori u Veću sigurnosti. On je otklonio najveću opasnost po sebe, a to je da bude smenjen, jer niko drugi nema ovlaštenje za njegovu smenu, za zabranu izlaska na izbore i slično. Bonska ovlašćenja više ne postoje i on sad može mirno da živi i radi. Sankcije, koje će se eventualno uvesti, njemu neće ništa značiti, dok god je na vlasti i dok mu ostaju pare i budžeti, tvrdi Cenić.

Prema njenom mišljenju skora posjeta Gabriela Escobara, koji bi u BiH trebao doći u nedjelju navečer, neće donijti bilo kakve promjene na političkoj sceni u našoj zemlji.

– Ako je već u Savetu bezbednosti napravljen deal, šta to onda može Escobar doneti. Može doneti neke sankcije Miloradu Dodiku, koji je već na crnoj listi. Može biti neka izolacija i slično, ali Dodika to ne pogađa, koliko bi ga pogodilo da postoje bonska ovlašćenja i da može biti smenjen, dodala je Cenić.

Napomenula je kako je do ovakve situacije u BiH doveo upravo odnos zapada prema, kako ona kaže, samoproglašenim nacionalnim liderima.

– Nažalost, mi uvek čekamo da se desi čudo na izborima, pa tako slušamo i ove zapadnjake koji o tome pričaju, a pri tome se van institucija sastaju sa nekakvim samoproglašenim predstavnicima naroda. Kažem samoproglašeni predstavnici naroda, jer ja nemam predstavnika mog naroda. Nisam glasala za Dodika, kao što nije ni većina Srba, ili Bošnjaka za Bakira Izetbegovića, ili Hrvata za Dragana Čovića. Prema tome, oni su samoproglašeni. Godinama nekolicina nas javno govori šta ćemo s institucijama u koje ste uložili ogromne pare? Zašto se pregovara mimo institucija? Zašto uvek tri lidera? Međutim, to je bila njihova politika u stilu: “Rešiće se”. I evo kako se rešilo, naglasila je Cenić.

Podsjetila je da je EU u BiH uložila 3,5 milijardi eura, od rata do danas, Japan i SAD su dali po 2,9 milijardi eura. Pokušale su se nametnuti neke reforme, a rezultat je ono što imamo danas.

– Ovime je, zapravo, zapečaćena i sudbina evropskog puta, koji više ne postoji. Od 14 preporuka samo je jedna ispunjena. Da se nastavi istim tempom trebalo bi 10 godina da se tih 14 ključnih kriterija ispuni. Znači, to sad stavljamo ad acta, pa šta nam Bog da, zaključila je Cenić.

Share.

Leave A Reply