Čerkez: Ne uvodimo policijski sat, ovo je ograničavanje kretanja!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krizni štab FBiH objelodanio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva, koji će biti na snazi od 23:00 do 05:00. Odluka stupa na snagu od sutra. Također, nova odluka je da se ograničavaju okupljanja građana na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani.

Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili postrožiti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Kako saznajemo, ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze.

Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati online sedam dana nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja se također limitiraju na maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

“Svjedoci smo jedne aposlutne kantonalne pasivnosti. Mislim da smo jedna od rijetkih zemalja gdje je sve većinom spalo na zdravseni sektor. Imali smo sastanak sa premijerom, toliko puno je obećanja dato, a tako malo ispunjeno. Osam mjeseci je kako je počela epidemija, niko se ne pita da li su nabavljeni testovi i ostalo. Ne može zdravstvo i onaj dio tanovništva koji opet jednostavno poštuje mjere, ne može zaustaviti koronu. Ovo je puno kompleksnije mora se ukinuti lanac infekcije.

Za sve skupove u FBIH važe iste mjere, a ljudi koji krše su trebali biti sankcionisani. Nećemo sami uvesti lockdown. Jednostavno pričao i kroz medije, da malo ostavimo po strani.

U ovom trenutku da bi onemogućili noćne derneke, disko klubove i ostale, mi smo uveli mjeru zabrne kretanja od 23 do 5 ujutru”, rekao je Čerkez i kazao da ovo nije policijski sat, ovo je ograničavanje kretanja.

Share.

Leave A Reply