ČETRNAEST TUŽILACA ZATRAŽILO ZAJEDNIČKI DA SE DIGNE OTPUŽNICA PROTIV DODIKA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izetbegović ističe da je blokada državnih institucija, kao i pokušaj prebacivanja nadležnosti na entitet atak na državu.

Državno Tužilaštvo je krenulo u neke korake. Pokrenulo je neke optužnice, otvorilo je neke predmete i Dodiku i ostalima i mislim da se definitivno sprema da ide u tom smjeru. 14 je tužilaca zatražilo zajednički da se digne otpužnica protiv Dodika i stvari će ići u tom smjeru. I reagovat će i stranci i Amerikanci i OHR i EU i zaustavljat će se ta stvar, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović, naglasivši kako upravo zbog toga Milorad Dodik reterira.

Smatra da treba naći elastičan način da državna imovina ostane državna imovina, a da se stavi u funkciju života i investicija.

Jer mu je Vučić vjerovatno to dobro pojasnio, šta se sve sprema. Dodik, odnosno vlast RS-a, je u par navrata pokušala da uzme ono što pripada državi. Rijeke, šume, poljoprivredno zemljište i mi smo ga zaustavljali u tome apelacijama Ustavnom sudu. Ja mislim da mi moramo staviti državnu imovinu potpuno u funkciju. Nama ne vrijedi ovo stanje u koje, recimo, kasarna Jajce 26 godina čeka, a investitori se smjenjuju i dosad smo mogli imati gore hotel sa pet zvjezdica i 200 zaposlenih. I tako diljem BiH. To nam stanje ne odgovara. Treba naći elastičan način da državna imovina ostane državna imovina, a da se stavi u funkciju života i investicija. I mi smo spremni da u tom smjeru idemo i takva je i presuda Ustavnog suda po apelaciji rahmetli Tihića. Ona poziva da se tako postupi. S tim da mi nećemo dopustiti da se ta stvar onako u komadu uzme pa da se prenese na entitet, kako su to kanili da urade. Neće čitavo poljoprivredno zemljište dobiti nego samo one dijelove koji se stavljaju u funkciju recimo nekog poljoprivrednog dobra, neke velike investicije. Zašto bismo zabranili da neko napravi elektranu na rijeci? Zašto bismo i Srbiji zabranili da napravi? Samo treba poštovati BiH, Ustav, presudu Ustavnog suda, naveo je Izetbegović.

RIJEČ-DVIJE O BIVŠOJ GLAVNOJ TUŽITELJICI

Kada je riječ o smjeni Gordane Tadić kaže da je SDA uporno ukazivala na to kako se Gordana Tadić ponaša.

I mislim da smo bili potpuno u pravu. Međutim, razlozi za njenu smjenu su drugačiji. Vjerovatno i ovaj pritisak pozitivni koji je uradila SDA je imao svoj uticaj, ali razlozi zašto je ona smijenjena su protivzakonito ponašanje. SNSD i HDZ se boje profesionalnog pravosuđa koje neće biti pod kontrolom političara. Bh. pravosuđe kada bude takvo da garantira vladavinu zakona i da ne pita političare šta će raditi i da ne štiti bogate političare , onda će ovo biti jedna prava i zdrava zemlja. Svi koji se tome opiru imaju oraha u džepu i boje se tužilaca. I žele da imaju tužioce pod svojom kontrolom. Vjerovatno nekih pojedinaca ima svuda koji se boje, a kada je u pitanju rukovodstvo SDA nema nijednog čovjeka kojem možete staviti takvu jednu etiketu na leđa, kazao je Izetbegović za FTV.

 

Share.

Leave A Reply