Cikotić objasnio ko upravlja novcem od EU za migrante

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetili su danas Ministarstvo sigurnosti BiH, gdje su informirani o sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se BiH suočava, s fokusom na različite aspekte migrantske krize.

“Zajednička komisija Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost danas je od pripadnika Ministarstva sigurnosti BiH dobila pregled najvažnijih aktivnosti u radu ovog ministarstva na rješavanju sigurnosnih izazova, rizika i prijetnji za BiH, a težište tog izvještaja je vezano za migranstku krizu”, izjavio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić u pauzi sastanka.

Dodao je kako se dio tog izvještaja odnosio na borbu protiv terorizma, krijumčarenja ljudi i druge sigurnosne prijetnje, uključujući i izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa, te pitanja koordinacije policijskih agencija i saradnje sa zemljama regiona i međunarodnim organizacijama, kao i projekcije brojnih aktivnosti.

U kontekstu upravljanja migracijama Cikotić je istaknuo značaj donošenja Akcijskog plana i uspostavljanja koordinacije svih državnih struktura na tom planu. U osvrtu na trošenje sredstava Evropske unije u segmentu migrantske krize, podsjetio je kako se to u načelu provodi putem mehanizama Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Spomenutu razmjenu informacija ocijenio je izuzetno korisnom za ostvarivanje višeg nivoa saradnje i koordinacije, odnosno ostvarivanja višeg stepena sigurnosti države BiH i njenih građana.

Na novinarski upit u vezi sa spomenutim sredstvima EU za upravljanje migrantskom krizom, Cikotić je naveo da je od 2018. godine u tu svrhu izdvojeno oko 89 miliona eura, kao i da ništa od tog novca nije implementirano putem institucija BiH.

Dio tog novca je, prema njegovim riječima, usmjeren ka agencijama za provedbu zakona koje su uključene u upravljanje migracijama te određenim lokalnim zajednicama.

Share.

Leave A Reply