“Cilj diplomatskog pritiska je da se nama kaže da će međunarodna zajednica pustiti srpske nacionaliste da nas pobiju, ako ne dopustimo hrvatskim nacionalistima…”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama, nakon poruka iz Beograda i Zagreba.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić smatra da je pravac pritisaka, prije svega prema zvaničnom Sarajevu sličan onom kakav je bio 90-ih godina.

-Ako dobro razumijem, cilj diplomatskog pritiska je da se nama kaže da će međunarodna zajednica pustiti srpske nacionaliste da nas pobiju ako ne dopustimo hrvatskim nacionalistima da nas ograde u bodljikavu žicu. Kao da je bilo šta od toga u njihovoj moći ili rukama… , napisao je Suljagić, a onda je nastavio seriju tweet-ova o ovoj temi.

-U tom smislu, genocid koji je trajao devedesetih godina prošlog stoljeća korišten je kao sredstvo snažnog naoružavanja bosanske vlade da prihvati podjelu zemlje, umjesto da je zaustavi. Valjda se na Balkanu može sve oprostiti osim muslimana, zaljučio je Suljagić sa dozom ironije.

-Polazna tačka međunarodnog posredovanja, počevši od 1992. bila je, i jest pritisak na Sarajevo da prihvati sve zahtjeve zagrebačkih i beogradskih emisara u Bosni i Hercegovini. U tom smislu Matthew Palmer ide stopama Josea Cutileira, Davida Owena, itd…, napisao je Suljagić.

 

Share.

Leave A Reply