Čović i Dodik razrađuju kako iz vlasti u Mostaru eliminirati Bošnjake

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik, uz stranačke delegacije, sastat će se danas sa početkom u 11 sati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Nakon sastanka Čovića i Dodika, uslijedit će sastanak stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u 11.30 sati.

Tema razgovora stranačkih delegacija su lokalni izbori u gradu Mostaru 20. decembra.

Lider SNSD-a Milorad Dodik otkrio je nedavno na pres-konferenciji u Banjoj Luci tajnu strategiju za grad Mostar, koju je, nema sumnje, pomno razradio sa svojim strateškim partnerom, liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da je važno što je pokazano jedinstvo i očekuje da, od četiri srpska mjesta, dobiju dva, “što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti”.

“Treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija”, kazao je Dodik, sugerirajući tako da bi buduću vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije HDZ i SNSD, bez sudjelovanja ijednog Bošnjaka!

To je ta “ključna prevaga” o kojoj je govorio Dodik. Naime, odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti, te je stoga prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Budući koalicioni partner HDZ-a ne mora biti drugoplasirana stranka (vjerovatno SDA) nego bilo koja stranka koja ima barem dva osvojena poslanička mandata. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju bez sudjelovanja Bošnjaka.

Takvom razvoju događaja naruku idu posvađene probosanske snage, koje će, kako smo već pisali, na izbore u Mostaru izaći u tri kolone, za razliku od hrvatskih i srpskih stranaka, koje će na izbore izaći u jednoj koloni.

Prvu kolonu, s vjerovatno najvećim izgledom da osvoji drugu poziciju u Mostaru nakon HDZ-a, predvodi SDA. Riječ je o tripartitnom skupu pod radnim nazivom „Koalicija za Mostar“, u kojoj, osim SDA, sudjeluju još dvije partije – SBB Fahrudina Radončića i DF Željka Komšića.

 

Share.

Leave A Reply