Čović i Plenković imali sastanak u Zagrebu, evo o čemu su (ponovo) razgovarali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu (ponovo, op.pr) održao sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Dužnosnici su, kako su saopćili, tom prilikom razgovarali o poticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njezinom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također, govorili su (ponovo, op.pr) o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i “zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. januara”.

Čović je (ponovo, op.pr.) istaknuo “zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njezinog euro-atlantskog puta”. Podržao je (ponovo, op.pr) “snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava”.

“Čović je kazao kako je, usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitiranja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu potporu biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informirao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Plenković je iskazao apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unaprjeđenju suradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje. Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a osobito ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja”, navodi se u saopćenju.

Na koncu, dužnosnici su (ponovo, op.pr) iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši kako će se putem iste u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao suvremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će “prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni”…

Share.

Leave A Reply