Čović: Zamolio sam izaslanike SAD-a i EU-a da ne idu dok se ne dogovorimo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon prvog sastanka sa izaslanicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za izmjene Izbornog zakona kazao da im je ponovio kako “insistira na legitimnom predstavljanju Hrvata u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH”.

– Razgovarali smo o načelima eventualnog dogovora na bazi Sporazuma iz Mostara. Znači, legitimno predstavljanje Hrvata u ove dvije institucije, o ostalom možemo razgovarati. Pojasnio sam kako se to može uraditi. Što se tiče mog kolege, mog brata Bakira, s njim ću pričati i danas i sutra. Možda se dogovorimo danas, večeras ili sutra. Predložio sam stranačke sastanke, jedno od rješenja je na stolu – kazao je Čović.

Naglasio je da je nemoguće mijenjati Ustav FBiH, a Dom naroda je ustavna kategorija.

– Moramo ostati u okvirima Ustava. Nema ukidanja prefiksa naroda u Domu naroda. Međunarodni predstavnici kazali da će podržati sve ono što se mi dogovorimo. Ja sam ih zamolio da ostanu sve dok ne postignemo dogovor – istakao je Čović i dodao:

– Indirektan izbor je ostavlje po strani, drugi prijedlog da na dan izbora imamo dvije izborne jedinice u FBiH. Izabremo članove Predsjedništva BiH i te se izborne jedinice zatvore.

Share.

Leave A Reply