“Čović započeo krizu u BiH, sad se mudro pošutio”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović ocijenio je kako je prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović “politički mudar” i zato se posljednjih sedmica ne oglašava nakon pojačane retorike lidera SNSD-a Milorada Dodika. Mijatović je kazao kako je Čović započeo svu ovu priču, ali se sada jednostavno ušutio. Pojasnio je i zašto…

N1: Da li se probudila opozicija u RS? Da li će biti glas razuma?

Vojin Mijatović: Veoma se uzdam u političku ozbiljnost Mirka Šarovića i SDS-a. On je odlučan da bude faktor stabilnosti i normalnosti iz RS. Jako je bitno i poručujem im da ne nasjedaju na priču o najvećim srpskim izdajnicima. To je Dodik. Ohrabrujem ih da ne nasjedaju na šuplje srpske nacionalne priče. On neće imati podršku opozicije, a prema informacijama koje imam – neće imati ni podršku u svojoj stranci.

Zašto ste rekli da je Dragan Čović započeo cijelu ovu priču, a da se sada ušutio?

Vi se sjećate da je kriza krenula sa famoznom diplomatsko akcijom oko Izbornog zakona i tobožnje ugroženosti Hrvata. I onda je Dodik pomislio da je to prilika za realizaciju njegovih ciljeva. Sada kad je nastao haos Čović se ne javlja tri sedmice. On je politički mudar i zna da se sprema diplomatska ofanziva protiv onih koji rade kontra ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Također, i prvi čovjek Srbije se mnogo ne oglašava u vezi sa Dodikovim najavama?

Aleksandar Vučić ima dva velika tereta – Dodika i Kosovo. Ako bude birao potpuno je jasno da će žrtvovati Dodika. Bolje da se ne oglašava i podržava Dodika.

 N1 

Share.

Leave A Reply