Da li je Hercegovina već stekla kolektivni imunitet na koronu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hercegovačko-neretvanski kanton koji je žarište koronavirusa u Federaciji BiH, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba je najvjerovatnije već stekao imunitete na Covid 19.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović.

“Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK nakon 103 dana od pojave Covid 19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid 19”, pojašnjava nam Alajbegović.

On ističe kako se u svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. U svom radu on se, kako naglašava, koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bih utvrdio učinak mjera kao i trenutno stanje u širenju Covid 19.

U predstavljenim grafikonima navodi vidljiv broj novozaraženih i procenat osoba koje su došle u kontakt sa Covid 19 i stekle imunitet, nakon čega je vidljivo i da dolazi do prestanka širenja bolesti.

“Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma s pozitivitetom na Covid 19, je osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali ljekaru”, pojasnio je Alajbegović.

Dodaje da mali broj osoba sa opštim infektivnim simptomima, koji se trenutno registrira može se pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato PCR na Covid 19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa.

“Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioci mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih po opštinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covid 19”, zaključio je Alajbegović.

Klix.ba

Share.

Leave A Reply