Danas ročište Osmanu Mehmedagiću: Hoće li mu Sud zabraniti rad u OSA-i?!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Sudu BiH danas će biti održano ročište u predmetu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), na kome bi Tužilaštvo BiH i odbrana trebalo da se izjasne o zahtjevu postupajućeg tužioca da Mehmedagiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti direktora OSA-e, do okončanja krivičnog postupka.

Sud BiH, podsjećamo, potvrdio je prekjučer optužnicu protiv Mehmedagića i Muhameda Pekića, rukovodioca u OSA -i, a na ročištu 10. novembra, u 9.30 sati, bit će razmatran prijedlog o određivanju mjera zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH. Ovaj zahtjev otišao je još uz podignutu optužnicu, ali Sud o njemu mora odlučivati na ročištu, kako bi se dala prilika stranama u postupku da obrazlože svoje stavove.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmedagića za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Kako je navedeno u saopćenju, optuženi Mehmedagić i Pekić se terete da su, tokom avgusta, 2020. godine, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA. Riječ je da se izuzme videonadzor iz pošte na Alipašinom Polju.

U odnosu na direktora Mehmedagića, potrebno je vidjeti hoće li, kao u slučaju svih zaposlenih u institucijama na nivou BiH, a to znači da, kada se potvrdi optužnica protiv bilo koga, on bude suspendiran i ne može do daljnjeg da obavlja svoje poslove.

“Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora mogu prije isteka mandata biti razriješeni dužnosti ako to sami zatraže; ukoliko trajno izgube sposobnost za obavljanje svojih dužnosti; ukoliko ne provode odluke Vijeća ministara kojima se usmjerava rad Agencije; ukoliko ne rade u skladu sa važećim zakonima ili propisima; ukoliko ne provode mjere za nadzor nad radom Agencije; u slučaju da je protiv njih pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili otkrivanja državne, vojne ili službene tajne, ili ako je protiv njih izrečena pravosnažna kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela koje ih čini nedostojnim obavljanja tih dužnosti”, navodi se.

Inače, Mehmedagiću je istekao mandat još u novembru 2019. godine, ali iako je on ponovo zvanično predložen saglasnosti oko njegovog imenovanja nema. Tako se na sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e nisu pojavili kadrovi HDZ BiH pa nije imenovan ni direktor ni zamjenik. HDZ BiH je tražio da u istom paketu bude imenovanje i generalnog inspektora iako zakon ne propisuje da ta imenovanje idu zajedno.

Prema optužnici Mehmedagić i Pekić nezakonito su izuzeli snimak s video-nadzora u poslovnici “BH Pošte” u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Sumnja se da snimak nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Share.

Leave A Reply