Danas se navršila 29. godišnjica velike tragedije i stradanja osmero Sarajlija u ulici Halači – Baščaršija,

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Danas se navršila 29. godišnjica velike tragedije i stradanja osmero Sarajlija u ulici Halači – Baščaršija, ulica Halači kod broja 5 (u blizini Daira), među kojima i tri kćerke i unučice hafiza Ismeta ef. Spahića, dugogodišnjeg zamjenika reisu-l-uleme IZBiH.

Delegacija Kantona Sarajevo položila je tim povodom cvijeće na mjesto stradanja nedužnih građana Sarajeva.

Stradali su u masakru u ulici Helači na sarajevskoj Baščaršiji, kada je u redu za vodu osam građana ubijeno, a troje ranjeno od minobacačke granate koja je ispaljena s agresorskih položaja

Tog dana ubijeni su Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Meliha (1961), Mahira (1966) i Almasa (1971) i Esma (7) su stradale istovremeno, a nešto prije je umrla i hafizova supruga.

Umrla je Božijom milošću, kako ne bi dočekala  tešku tragediju.

Unatoč teškoj tragediji, hafiz Spahić je tada ostao dostojanstven, njegova vjera bila je izuzetno snažna, te je nad mezarima najmilijih rekao:

„Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah“.

Pogledajte emotivan detalj iz filma Avde Huseinovića “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” iz života hafiza Ismeta ef. Spahića u kojem je govorio o strašnoj tragediji.

 

govorio o strašnoj tragediji.

 

 

Share.

Leave A Reply