Darku (16) je majka umrla, sa ocem i bratom ČEKA BOLJE SUTRA (FOTO)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U oronuloj kući, na starom dvosjedu, ukazuje se silueta nedovoljno razvijenog mladića, koji u zgrčenom položaju izgleda kao da čeka nekog.

i praznina koju ostavlja ovaj prizor, lomi i najtvrđa ljudska srca i pokazuje tragičnu sudbinu porodice Arsovski.

Darko (16), gotovo nepokretan momak koji boluje od teškog oblika dječje paralize, zajedno sa braćom Milošem (18) i Markom (13) i ocem Goranom dočekuje nas u tužnoj atmosferi, gdje se na svakom koraku osjeća prerani odlazak majke koja je preminula prije nešto više od godinu dana.

FOTO: HUMANITARNA ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

– Žena se razboljela i umrla. Nemam volju ni za šta, ali eto živim zbog njih – glasom skrhanim od bola govori otac Goran za portal humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Darku je nekad potrebna hitna medicinska pomoć, ali ta pomoć je sve, samo ne hitna. Do njihovog sela Starac, mahala Čivčija, ne postoji putna veza. Žive u opštini Bujanovac u Srbiji, a odsječeni su od Srbije. Jedina veza sa civilizacijom je drveni mostić preko reijke Pčinje koji su sami napravili i koji ih vodi do Sjeverne Makedonije. Tu su započeli kuću, ali nisu mnogo odmakli.

Otac Goran radi u manastiru Sv. Prohor Pčinjski koji im obezbjeđuje i pomoć u osnovnim životnim namirnicama bez kojih ne bi mogli da prežive. Od pomoći primaju svega 7.000 dinara. Kuća u kojoj se nalaze u veoma je lošem stanju. Pokućstvo je potpuno propalo, zidovi i plafon su oštećeni, prozori ne dihtuju. Nemaju vodu i kupatilo, a način na koji se kupaju, para dušu.

FOTO: HUMANITARNA ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

– Kad je toplije, u rijeci se kupamo. Uzmemo šampon i umočimo se u vodu – rekao je najmlađi član porodice, Marko.

Porodica Arsovski ima dvojno državljanstvo i, kako su u razgovoru rekli, kucali su na sva vrata u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, ali im, do sada, niko nije značajnije pomogao. Ipak, nisu kivni zbog toga.

FOTO: HUMANITARNA ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

– Kod nas se srpska zastava uvijek ponosno vijorila. Kad vidim nju, ne znam da opišem to osjećanje i utjehu. Dok sam živ, jedna će da stoji napolju, a jedna unutar kuće. Mi smo, takoreći, čuvari granice – dodaje otac Goran.

Svjestan nemaštine, razmišljao je Goran bolesnog sina da odvede u neki dom, ali ne da najmlađi brat.

– Ne odvaja se od njega, strašno je koliko su vezani. Samo da uspjem da ih izvučem, da se snađu u životu, za sebe ne marim – rekao je on na kraju razgovora.

FOTO: HUMANITARNA ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Najveći san im je da završe kuću koju su počeli da grade, ali su ubrzo stali zbog nepredviđenih troškova oko liječenja i sahrane majke i supruge. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći. Porodici Arsovski planira da izgradi kuću, a za završetak akcije potrebno je više od 25.000 evra.

Pozivamo sve donatore da se pridruže kako bi Darko i njegova braća napokon dobili normalne uslove za život.

Share.

Leave A Reply