Demonstranti pretukli predsjednika Parlamenta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je premijer Armenije Nikol Pashinyan potpisao sporazum o okončanju rata s Azerbejdžanom u Nagorno-Karabahu, na ulicama Jerevana su izbili nasilni protesti.

Nezadovoljni Armenci su upali u zgradu državnih institucija i parlamenta, te razbijali sve pred sobom.

Oni su protestovali protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, a pred zgradom vlade su probili policijski kordon i upali u zgradu.

Nakon što je armenski premijer Nikol Pashinyan proglasio sporazum o prekidu vatre o Nagorno-Karabahu, hiljade ljudi počelo se okupljati na Trgu Republike u centru Jerevana.

Policija nije koristila silu i pokušala je smiriti demonstrante. Neki od njih su pozivali da se krene prema rezidenciji vlade gdje su smatrali da se nalazi lično premijer Pashinyan, piše Radio Slobodna Evropa.

Prilikom upada u zgradu pretučen je predsjedavajući armenskog parlamenta Ararat Mizojan, a na ulicama glavnog grada Armenije su se čuli i pucnji.

Demonstranti su optužili armenskog premijera za izdaju jer je potpisao, kako ga je nazvao, “bolan sporazum” kojim se okončavaju sukobi s Azerbejdžanom, a u svemu je posredovala Rusija.

Pashinyan je u obraćanju putem Facebooka rekao da je predsjedavajući parlamenta Mirzojan operisan, ali da nije životno ugrožen.

On je istakao da će svi koji su izazvali nerede biti identifikovani i strogo kažnjeni. Dodao je i da su među demonstrantima bili i učesnici sukoba u Nagorno-Karabahu koji su iz njemu nepoznatog razloga pobjegli s ratišta.

Među njima je jedan general. Zvanično izjavljujem da će svi podstrekači biti kažnjeni u punoj mjeri zakona“, dodao je Pašinjan.

Mediji javljaju da su polomljeni prozori i na rezidenciji armenskog premijera, a demonstranti su skinuli pločicu sa njegovim imenom sa vrata kancelarije.

Pogledajte snimak sukoba.

Share.

Leave A Reply