Deveterica optužena za ubistvo 44 civila Bošnjaka na Sokocu: Ostaci srušene džamije bačeni na smetljište gdje su ubijeni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba za zločin protiv čovječnosti u Novoseocima, općina Sokolac.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, optuženi se terete za napad na selo Novoseoci i ubistvo 45 civila bošnjačke nacionalnosti u septembru 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac

-Dragomir Obradović zv. Dragan, rođen 1950. godine, Krševi, Sokolac

-Momčilo Pajić, zv. Paj , rođen 1955. godine, Sijerci, Sokolac

-Aleksa Gordić zv. Aco, rođen 1968. godine u Han Pijesku

-Miladin Gašević, zv. Ćirko, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac

-Momir Kezunović, zv. Keza, Roki, Pašo i Meca, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac

-Branislav Kezunović, zv. Miki, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac

-Željko Gašević, zv. Gašo, rođen 1968. godine, Vidrići, Sokolac

-Jadranko Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada TO, VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okolice, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizirane brigade (2.rmtbr.) VRS-a, sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D. K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu.

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije grupe doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS-a, ubijao preživjele pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubistava.

Nakon počinjenog zločina i ubistva, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava. Optuženi se terete za krivično djelo-zločin protiv čovječnosti.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Radislava Krstića, koji je u MKSJ u Den Haagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Također, Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i poduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Share.

Leave A Reply