Diplomirani ekonomista mjesec dana živi i spava u automobilu po banjalučkim parkinzima (Foto/Video)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dobar i lud dva su brata rođena – stara je izreka, ali njena istinitost vremenom ne jenjava, jer sam je osjetio na svojoj koži, vjerujući ljudima kojima nije trebalo da vjerujem i zbog kojih sam sada bez posla i krova nad glavom. Ipak, nadam se boljem sutra.

Rođeni Sarajlija

Zoran Krndelj rođeni je Sarajlija, 1961. je godište, a u Banjaluku ga je dovela životna dramska priča protkana emocijama.

 

Zoran je u Banjaluku došao prije pola godine zbog, kako kaže, ljubavi, koja je, nažalost, trenutno u krizi, ali se nada da će se stanje popraviti.

Noću spava u autu

Nada se, kaže, da neće dugo potrajati ova loša situacija, u kojoj se našao, ostavši u gradu, koji nije njegov, bez stana, posla, ikakvih primanja i ikog svog, te noću spava u autu, a danju šeta, razgovara sa slučajnim prolaznicima, ne bi li saznao da neko, možda, negdje nudi posao uz smještaj.

Evo otkud u Banjaluci

On sam priča priču ispočetka:

“Došao sam u Banjaluku, duboko vjerujući da sam našao osobu, koja me razumije i koju ja razumijem. Da budemo podrška jedno drugom. Sve to nakon razvoda, koji sam jedva preživio 2006. godine. Ne može se opisati riječima, koliki mi je to stres nanijelo”.

Ljubav, ljubav, ljubav…

Zoran dolazi u Banjaluku kod osobe u koju se zaljubio i tu počinje drugi dio drame:

“Živio sam kod nje, ali nikako nisam mogao naći posao, što je stvaralo nervozu među nama, netrpeljivost i na kraju nisam imao drugog izbora nego da odem“, priča Zoran.

Ne odustajem od ljubavi

Kaže da od svoje ljubavi, koja je iskrena i ogromna, nije odustao i da je uvjeren da će uspjeti prevazići krizu. Zato ne odlazi iz Banjaluke, mada u gradu na Vrbasu nema nikakve uslove za život.

Da još malo ostanemo na današnjem Zoranovom životu, a onda ponovo o njegovoj prošlosti:

Živi od jednog obroka

“Trenutno živim od jednog obroka dnevno koji mi daju u Humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“, gdje sam našao i veliku podršku, koja mi daje snagu da živim, mada moram priznati da je na izmaku. Ne tražim nikakvu milostinju. Želim da radim, kao što sam cijeli život radio i zaradio. Ali, eto, pogrešni potezi i loša procjena doveli su me u ovu situaciju. Ne krivim nikoga, ali ne mogu ni da odustanem od života, jer živjeti se mora“, kaže Zoran.

Zgrčen, smrznut…

Nije mu lako spavati u autu. Zgrčen, u hladnom, po cijelu noć razmišlja o situaciji u kojoj se našao, kako kaže, ni kriv ni dužan, traži rješenje, ne gubi nadu, uzda se ipak da ima neko ko mu može ponuditi smještaj ili posao.

„Imao sam i ponudu za posao, da budem iskren, ali mi je veliki problem što nemam adekvatan smještaj, koji bih sada platio, a ne mogu na posao doći baš svakakav, iscrpljen i gladan, neuredan, iz svog automobila, gdje sam proveo noć. Imam 60 godina”, kaže Zoran.

Suze naviru

Suze same naviru. To su od sreće, jer dirnut osjećajnošću koju su Banjalučani pokazali prema njemu, razgovarajući s njim i tražeći rješenje za situaciju u kojoj se našao.

Diplomirani ekonomista, sportista, svira gitaru

„Diplomirani sam ekonomista i najviše bih volio posao u struci, ali znam da mi je već 60 godina i da ima mnogo mladih koji traže posao, te će mi ga teško neko ponuditi. Ne bojim se rada, lako učim, te zato ne želim milostinju, niti sažaljenje, samo priliku da se pokažem u poslu “, kaže Zoran.

Zoran je diplomirao je ekonomiju, bavio se sportom i muzikom, uvijek spreman da pomogne, brak je započeo selidbom u Čapljinu, gdje se oženio i dobio sina.

Razveo se i sve prepisao na sina

„Problemi su i tada nastali kada sam ostao bez posla, jer nisam bio čovjek iz stranke, kao što to nisam ni sada. Nakon toga je uslijedio razvod braka, a na to sve sam izgubio i kontakt sa sinom, koji je ostao da živi sa majkom i na kojeg sam prepisao svu imovinu koju sam imao“, rekao je Zoran.

Ostaje i bez posla

Nakon toga, Zoran ostaje bez braka, porodice, imovine i posla, poslije bolovanja, na kojem je bio. Rođena sestra i zet su mu, kako kaže, teško bolesni i njima na teretu, niti želi, niti može biti.

Nikad nije pio

Zoran, kako kaže, nikada nije pio alkohol, dapače bavio se sportom i svirao gitaru. Da je sportski tip, vidi se i po njegovom stasu, koji je mladalački, mada ima 60 godina.

Ostajem zbog ljubavi

Zoran je u Banjaluci, iz koje kako kaže, ne želi da ode zbog svoje ljubavi, a na svakome je da ga razumije, ili ne, osudi, ili ukoliko može da mu pomogne.

U svakom slučaju njegov broj telefona je 066/025-431.

Banjaluka.com

Share.

Leave A Reply