„Do njih je, NIJE DO VUČIĆA“ Pandurevićeva održala lekciju Bećiroviću iz prava i istorije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stara narodna poslovica kaže da besposlen pop i jariće krsti. E, tako dokoni Denis Bećirović, svako malo, nekom sitno pismo piše.

Vjerujem da se nada kako će neko jednog dana objaviti knjigu „Sabrana pisma Denisa Bećirovića“ i da nećemo više čitati Andrićeva i Mešina pisma nego baš njegova.

Na ovaj način se članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, osvrnula na posljednje pismo Denisa Bećirovića (delegata SDP u Domu naroda BiH) predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem ga optužuje za „antidejtonske i antiustavne aktivnosti“, jer je izjavio da “zajedništvo i jedinstveno djelovanje (Srbije i Srpske) na polju ekonomije, kulture, obrazovanja i istorijskog sjećanja nijednog trenutka ne smije biti dovedeno u pitanje”.

– Denis nije pročitao Ustav BiH, iako je u parlamentu duže od 15 godina! Kao što voli reći, Dejton nije švedski sto, pa ni njegov Aneks IV, odnosno Ustav BiH. Član III stav (2) tačku a) Ustava BiH koja glasi: “Entiteti imaju pravo da uspostave specijalne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH” – rekla je Pandurevićeva.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Denis Bećirović

Tri sporazuma

Podsjetila je da je prvi Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima između Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije potpisan 28. februara 1997. u Beogradu. Potpisali su ga Momčilo Krajišnik za Republiku Srpsku i Zoran Lilić za SRJ. Sporazum je ratifikovan od Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine SRJ.

Zatim, predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović i predsjednik SRJ Vojislav Koštunica su 5. marta 2001. u Banjaluci potpisali drugi Sporazum o specijalnim paralelnim vezama SRJ i Republike Srpske, koji su ratifikovale obje skupštine.

Dalje, podsjeća Pandurevićeva, predsjednik RS Dragan Čavić i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, te predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, 26. septembra 2006. godine, u Banskom dvoru u Banjaluci, potpisali su treći Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između RS i Srbije. I ovaj sporazum dobio je potvrdu u parlamentima.

– Cilj ovog posljednjeg sporazuma, koji je na snazi, jeste razvijanja saradnje Republike Srpske i Srbije u oblastima privrede i korišćenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanja kriminala. Kako da te „antidejtonske i antiustavne ciljeve“ nisu vidjeli i prepoznali Karl Bilt, Volfgang Petrič i Kristijan Švarc-Šiling, u čije su vrijeme sporazumi potpisivani, ili su i oni rušitelji Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, i eksponenti Beograda!? Gdje bi Denis da ih prosvijetli – upitala je Pandurevićeva, inače bivši dugogodišnji parlamentarac u PS BiH.

Oslovljavanje sa “ti”

Ona je upitala šta je to predsjednik Srbije u četvrtak rekao što izlazi iz okvira Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srbije i Srpske.

Po Denisovom sitnom pismu, Vučić „vrši obrazovnu agresiju na BiH“ (moram priznati da ovo ne bi bilo loše s obzirom na to da je kvalitet obrazovanja u Srbiji svjetlosnim godinama ispred kvaliteta obrazovanja u BiH) i uništava „kulturnu cjelovitost BiH“. Čitajući ovaj dio o „kulturi u BiH“ iz pera Bećirovića, slatko se ismijah. Em kultura, em cjelovita. Još da kao istoričar prihvati istinu da je tekst Povelje Kulin bana napisan ćirilicom, posebno onaj dio gdje piše: „U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, bosanski ban Kulin, obećavam Tebi, kneže Krvošu….. Ja, Radoje banov pisar, napisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Hristova hiljadu i sto osamdeset i devete godine, mjeseca“. Toliko nam je velika i ozbiljna kultura i njena baština da se ovaj dokument čuva u Dubrovniku i Sankt Peterburgu. A ko i da nam ga da kada su i originalni Dejtonski mirovni sporazum ukrali iz Predsjedništva BiH i nikada nije pronađen – navela je Pandurevićeva u svojevrsnoj lekciji Bećiroviću iz prava i istorije.

Kako kaže, odraz te Bećirovićeve kulture je valjda i oslovljavanje predsjednika jedne države sa „ti“.

– Ne znam da li je ovim možda htio uniziti Vučića, ali prije mislim da je sebe želio staviti u istu ravan s njim. Državnik, predsjednik kao i Vučić! Mašta može svašta! Izbori su blizu, ambicije ne manjka. Čudi me da Denis nije Vučića optužio i za „zdravstvenu agresiju“ kada je Srbija poklanjala vakcine i Federaciji BiH, i spasavala živote!? Biće da je to zaboravio – dodaje ona.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Blijedo lice

Komentarišući Bećirovićevu poslovicu „Ko sije vjetar, žanje oluju“, Pandurevićeva pita ko o vjetru i oluji bolje može znati od njega.

Dobro se sjećamo njegove vladavine, ali i blijedog lica tokom protesta 2014. godine, kada su širom Federacije, pa i u njegovoj Tuzli, plamtile institucije pred naletom građana nezadovoljnih vlašću SDP. Denisa sam tako blijedog vidjela samo još kada smo ga 2013. smijenili s čela Predstavničkog doma PS BiH. Da podsjetim one koji su zaboravili, tada je Bećirović uputi sitno pismo svim bošnjačkim liderima u kojem je napisao da je njegova fotelja „crvena linija“ preko koje se ne smije preći, jer je on veliki kao Hamdija Pozderac i Džemal Bijedić, a sve diriguje Beograd! Iskreno, inicijativu sam pokrenula ja, jer sam bila ljuta što zbog njegovih pisama nemam mira ni na moru dok skupljam školjke i bacam kamenčiće! Žao mi je što mu rušim Snješka – poručila je Pandurevićeva.

Pita se šta reći o političaru koji je cijeloj BiH priuštio skandala kada je, ponovo u ime svih nas, pisao i predsjedniku švedskog parlamenta da bi negodovao zbog dokumentarca o Srebrenici čije je emitovanje najavio švedski javni servis. Vođen valjda tim da je njegova partija uređivala javni servis i diktirala priloge, dodaje Pandurevićeva, pomislio je da tako rade i Šveđani.

– Nisam napisala sve ovo zbog Denisa, niti je on bitan. Ali, on jeste personifikacija čaršijske politike konflikta, destabilizacije, mržnje, kojom pokušavaju prikriti sopstvenu nesposobnost i neodgovornost prema svom narodu. Izbor je njihovog naroda do kada će im i koliko to tolerisati, ali je naše pravo da nikome ne dozvolimo da probleme u svom dvorištu rješava preko naših leđa, uvlačeći nas u vrtloge jalovosti, mržnje i destrukcije. Niko ne može da spori prava koja Republika Srpska ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Posebno ne da to zloupotrebljava za ličnu kampanju i lidersko nametanje. Mnogo je problema u Federaciji; sposobni političari kampanju mogu graditi i na dobru za svoje građane, umjesto na zlobi, svađama, uvredama i želji za dominacijom nad drugim – poručila je Pandurevićeva u reakciji.

Investicije

Prema njenim riječima, Denisa i sve Denise treba da brine kako to da je BiH u prošloj godini imala svega 317 miliona dolara stranih investicija, a Srbija 3,4 milijarde dolara!? Nije do Vučića, do njih je, rezonuje ona.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Treba da ih brine zašto je BiH treća u svijetu po broju umrlih od korone!? Zašto smo tako kasno dobili vakcine!? Nije do Vučića, nego do njih. Zašto za Srbijom kasnimo deceniju u evropskim integracijama, a nekada smo bili rame uz rame? Zašto su plate i penzije u BiH najmanje u Evropi? Nije do Vučića, nego do njih. Ko je kriv jer je Unsko-sanski kanton od početka godine napustilo 11.500 mladih ljudi, a BiH u posljednjih sedam godina 370.000? Vučić ili oni? Bilo bi lijepo, pametno, konstruktivno, kada bi Bećirović i svi njemu slični, umjesto što u svemu sanjaju Vučića, pročitali nedavni intervju Zlatka Lagumdžije koji je odlično objasnio sve posljedice odbijanja inicijative Otvoreni Balkan po bošnjački narod. Utabali su put getoizacije sopstvenog naroda i bojim se da ni Vučić nema vakcinu protiv njihove samodestrukcije – zaključila je Pandurevićeva.

Reagovanje

Podsjećamo, Bećirović je reagovao na Vučićeve izjave nakon što je srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, predao prednacrt zajedničkog zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma koji bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Srpske na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra.

– Vučiću, da li znaš da postoji nezavisna, jedinstvena, nedjeljiva i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina? Da li znaš da se prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH mora osigurati jedinstven ekonomski prostor unutar države BiH, a ne između Srbije i bh. entiteta RS? Da li ti je poznato da unutar jedinstvene Bosne i Hercegovine, države članice Ujedinjenih nacija, treba omogućiti jedinstveno djelovanje na polju kulture? Zašto sprečavaš razvoj jednog obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini i protivno međunarodnom i domaćem pravu pokušavaš bh. entitet RS inkorporirati u obrazovni sistem Srbije? Da li ti je jasno da je ovo čin obrazovne agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu – naveo je, između ostalog, Bećirović.

Share.

Leave A Reply