Do sada protiv korone vakcinisano više od 1,1 miliona ljudi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Više od 1,1 miliona ljudi u četiri zemlje svijeta je do sada primilo prve doze vakcina protiv koronavirusa. Ovo se smatra najvećom kampanjom vakcinacije u historiji, ali i jednim od najvećih logističkih izazova koji su ikada poduzeti.

U SAD-u je vakcinacija počela ove sedmice, tačnije, 14. decembra, a među prvima su se vakcinisali zdravstveni radnici. Već su 24 savezne američke države prijavile svoje statistike te je prema posljednjim podacima u njiima do sada prve doze vakcine primilo 49.567 osoba.

Raspodjela vakcina širom SAD-a, Izvor: Bloomberg

Raspodjela vakcina širom SAD-a, Izvor: Bloomberg

Očekuje se da će se ti brojevi povećavati narednih dana jer će sve više država pokretati ovaj proces.

Očekuje se da EU odobri vakcinu, Kina dosad najviše vakcinisala

Širom država u SAD-u će se distribuirati 5,9 miliona doza Pfizerove vakcine. Otprilike polovina tih doza će biti raspoređena tokom ove sedmice dok će ostatak biti u rezervi do tri sedmice kada se očekuje da će oni koji su dobili prvu dozu primiti i drugu.

Osim SAD-a, Kanada i Velika Britanija su također odobrile Pfizerovu vakcinu, a očekuje se da će i Evropska unija uskoro dati dozvolu za njenu upotrebu.

Također, slična vakcina američke kompanije Moderna mogla bi biti odobrena za upotrebu u SAD-u veoma brzo. Istraživanjem je utvrđeno da su obje ove vakcine (Pfizer/BioNTech i Moderna) efikasne protiv koronavirusa za 95 posto.

Spisak zemalja koje su dosad vakcinisale protiv korone, Izvor: Bloomberg

Spisak zemalja koje su dosad vakcinisale protiv korone, Izvor: Bloomberg

Vakcinacija je počela i u Kini i Rusiji koje su odobrile vlastite vakcine u julu i augustu prije nego su u potpunosti testirane. Do sada su vakcinisali stotine hiljada ljudi.

U tome prednjači Kina, koja je prema posljednjim informacijama vakcinisala 650.000. Odmah iza nje je Rusija sa 320.000 vakcinisanih te Velika Britanija sa 137.897.

Pet vakcina dostupno za upotrebu

Bloomberg je objavio navedene podatke zahvaljujući posebnom sistemu za praćenje ovog procesa. Osim toga, prati i razvoj devet najperspektivnijih vakcina na svijetu.

Tako su naveli da je ukupno pet vakcina sada dostupno za javnu upotrebu u ograničenim količinama u šest zemalja.

Zemlje su također uložile milijarde dolara u razvoj vakcina testirajući ih na hiljadama volontera, povećavajući proizvodnju i zatim ih izbacujući na tržište u rekordnom roku.

Nijedna od ovih vakcina sama po sebi nije dovoljna da vakciniše cijelu svjetsku populaciju od oko 7,8 milijardi ljudi, ali zajedno predstavljaju najveću šansu čovječanstvu da okonča pandemiju koronavirusa koja je odnijela više od 1,6 miliona života i pokrenula globalnu ekonomsku katastrofu.

Vakcine protiv korone se pojavile u rekordnom vremenu

Očajnički tražeći izlaz iz pandemije, zemlje su sklopile dogovore kako bi osigurale pristup vakcini. Prema posljednjim proračunima oko 8,19 milijardi doza je već izdvojeno “sa strane” i spremno za distribuciju.

Ugovori za dostavu vakcine po zemljama, Izvor: Bloomberg

Ugovori za dostavu vakcine po zemljama, Izvor: Bloomberg

To bi bilo dovoljno da se pokrije više od polovine svjetske populacije ukoliko se vakcine raspodijele ravnomjerno s obzirom na to da su za vakcinaciju potrebne dvije doze.

Međutim, to se već sada tako ne razvija zato jer su bogate zemlje već naručile velike količine doza, a uslovi njihovog skladištenja na izuzetno niskim temperaturama otežavaju isporuku pojedinjih vakcina na udaljena mjesta. S obzirom na to, može se očekivati da će neke zemlje morati pričekati 2022. godinu ili dalje prije nego vakcine postanu široko dostupne.

Kako god, ne smije se zaboraviti činjenica da su se vakcine protiv korone na tržištu pojavile u rekordnom vremenu te nisu trebale godine za njihov razvoj kao što je to uobičajena praksa.

Share.

Leave A Reply