Dodik dovodi u opasnost cijelu RS i priziva sukobe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je za N1 da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dovodi u opasnost cijelu Republiku Srpsku i priziva sukobe.

Komentarišući buran period na političkoj sceni te izjave lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića o “povratku nadležnosti”, Šarović je upitao otkud baš sada ta izjava te zašto se sjetio tih stvari kada je, kako je rekao, prije 10 ili 15 godina iste te nadležnosti glasovima njegovih poslanika prenio na nivo BiH.

Tada je procjenjivao da je to dobro a mislim da je sada trebao reći da je pogriješio, ali ne spominje to. Legitimno je tražiti bilo šta – promjenu Ustava. To mogu poslanici, neki drugi subjekti, ali uvijek postoji način kako se to može uraditi. Postoje procedure, uvijek se radilo sa drugim, nije samo RS, nego i partneri iz FBiH, i ako želite neku nadležnost da vratite, onda vi morate da se držite nekih pravila. To je razlika između nas iz opozicije i Dodika“, istakao je Šarović.

“Dodik priziva krizu”

Mi ukazujemo na to da bilo šta što se učini ne može da dovede u pitanje mir i stabilnost ove zemlje. Mi smatramo da je ovo više njegov populizam i želja da zakomplikuje dodatno situaciju u zemlji. Bez razmišljanja ulazi u takvo nešto i priziva krizu. Mi čak kažemo da dovodi u opasnost cijelu RS i priziva sukobe i sve ono što smo, nadam se, davno zaboravili“, potcrtao je Šarović za N1.

O sastancima sa Matthewom Palmerom, višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženog za izbornu reformu u BiH i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), Šarović kaže kako će Palmer u našoj zemlji boraviti još izvjesno vrijeme zbog izbornog zakonodavstva te rekao da bi uskoro trebao uslijediti i treći sastanak sa njim te da je na prethodnim saslušao većinu učesnika predsjednika parlamentarnih stranaka.

“Ključni problem izbor članova Predsjedništva”

Ne znam koliko će Palmer biti uspješan u tome i volio bih da doprinese promjeni izbornog zakonodavstva u BiH. Što se tiče SDS-a i opozicije u RS, mi se svakako zalažemo za promjenu izbornog zakonodavstva, modernizaciju, kako bi se zaista mogla obezbijediti izborna volja građana. Mislim da je ključni problem u tome izbor članova Predsjedništva“, kazao je Šarović.

O tome da li je moguće brisanje etničke odrednice, Šarović ističe da je manji problem u vezi sa tim u RS i da većini stranaka, čak i vladajućih i opozicije, ne smeta brisanje etničke odrednice.

Mi smo kao predstavnici opozicjje u RS u više navrata i Palmeru rekli za nas je odgovarajuća odrednice iz RS jedan član Predsjedništva bez odrednice nacionalne, no mislim da će ići teško u FBiH. Zbog toga smo Palmeru i rekli da se na to pitanje ne mora insistirati po svaku cijenu jer očito da postoje neki subjekti, posebno u FBiH, koji insistiraju na jednom rješenju. Oni idu na varijantu sve ili ništa. Mi smatramo da treba da mijenjamo izborno zakonodavsto u onoj mjeri koliko je moguće“, rekao je.

Dodao je i da oni prihvataju praktični pristup, da se mijenja koliko je moguće, koliko ima konsenzusa.

Rekao je i da Palmer tu promjenu u izbornom zakonodavstvu ne može nametnuti, kao ni visoki predstavnik ili bilo ko drugi, samo se može konsenzusom ili glasovima većine parlamentarnih stranaka no, kako je ŠArović istakao, smatra da su manje šanse da do toga dođe.

N1 

Share.

Leave A Reply