Dodik helikopterom Vlade RS-a obilazi predizborne skupove

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Član predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, najmanje je sedam puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove, saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.
Od početka izborne kampanje član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera AW 119 u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske.

Podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com koji evidentiraju svaki let pokazuju da je Helikopter Vlade RS od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

Prvi u nizu održan je 18.10.2020. u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji SNSD-a. Sutradan, 19.10.2020. Milorad Dodik i Radovan Višković su u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini.

Helikopter je letio i 20.10.2020. na relaciji Banja Luka – Sarajevo, gdje je sletio nešto prije 13. Istog tog dana je Dodik, ponovo u ulozi predsjednika SNSD-a posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale.

Dodik je 21.10.2020. prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dučićevih večeri poezije u Trebinju. Zatim, 23.10.2020. je u 16 časova organizovana posjeta Dodika štandu SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom.

Dan kasnije 24. oktobra helikopter Vlade RS poletio je iz Banje Luke malo prije 12 sati, opet u Brčko, dok je 40-ak minuta kasnije iz Brčkog krenuo ka Modriči

Naredni dan, 25.10.2020. godine je održan predizborni skup SNSD-a u mjestu Đulić, u naselju Kruškovice na kom je prisustvovao i Dodik.

Kako navode iz Transparencyja, ovo je samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježen kroz monitoring predizbornog perioda, a u posljednje vrijeme posebno je primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova.

“Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BIH ukazivao i prethodnih godina”, kaže se u saopćenju.

Share.

Leave A Reply