Dodik i Izetbegović: Predložićemo da i u BiH bude krivično gonjen svako ko bude vrijeđao Erdogana!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je jedna poznata novinarka u Turskoj pritvorena u toj zemlji jer je na televiziji i na društvenim mrežama citirala poslovicu o volu, što je protumačeno kao vrijeđanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, iz BiH je stigao telegram podrške Erdoganu koji su mu poslali lideri SNSD-a i SDA, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

“Turska je velika zemlja, a predsjednik Erdogan je još veći državnik i ovo je najbolji primjer kako treba zaštititi ugled velikog lidera od neodgovornih i nerazumnih pojedinaca. Vaša ekselencijo, predsjedniče Erdogan, primite najdublje izraze naše moralne i svake druge podrške Vašoj borbi za pravnu državu, odgovorno slobodno izražavanje i ostale univerzalne demokratske vrijednosti. U tom smislu, mi ćemo u najskorije vrijeme predložiti izmjene Krivičnog zakona BiH u kojima će biti precizirano da će i u BiH biti krivično gonjen svako ko Vas bude uvrijedio na bilo koji način, jer ste Vi jedan od naših najvećih istinskih prijatelja!”, navodi se u telegramu Dodika i Izetbegovića. 

Na pitanje zašto je koristio ovaj diplomatski kanal za obraćanje Erdoganu, i to zajedno sa Izetbegovićem, Dodik je odgovorio da je sada kap prelila čašu. “Nakon što je pritvoreno nekoliko hiljada neodgovornih građana Turske koji su vrijeđali predsjednika Erdogana, mislio sam da će ta hajka na njega prestati, ali se opet desilo nešto slično i to više nisam mogao trpjeti. A neću više trpjeti ni da se meni tako nešto dešava ovdje, vrijeme je da i kod nas konačno zaživi pravna država! Zato svima sada poručujem da ćemo nastojati da prepišemo pomenutu pozitivnu pravnu praksu iz Turske, pa da u izmjene Krivičnog zakona BiH uvrstimo i odredbu koja će predvidjeti da budu krivično gonjeni svi oni koji budu vrijeđali i sve nas članove Predsjedništva BiH, kako u zemlji, tako u inostranstvu. Dosta smo mi ovdje ćutke slušali neodgovorne građane koji nas neprestano vrijeđaju i ismijavaju! Naša poslovica fino kaže: čovjek se drži za riječ, a vo za rogove, a ja sam uvijek bio čovjek od riječi, jer lijepa riječ i gvozdena vrata otvara, što kaže naš narod. Pa će narod vidjeti ko će najebati!”, poručio je Dodik. 

Izetbegović je rekao da se vrlo rado pridružio ovoj Dodikovoj inicijativi. “Puno je mene i nas predsjednik Erdogan zadužio da mi sada samo ‘nako sjedimo šuteći i sve gledamo skrštenih ruku. Vidjećete kada zakon i nama dadne pravnu snagu da djelujemo kako u zaštiti lika i djela predsjednika Erdogana, tako i svih nas koji smo najviši nosioci izborne volje naših naroda. Dakle, kao i u Turskoj, uvest ćemo maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine svakome ko nas vrijeđa, omalovažava, ismijava, zafrkava se i sprda sa našim nadljudskim naporima da učinimo život dostojanstvenim svim građanima ove naše države. Nakon beskrajnog trpljenja, došao je kraj i mom strpljenju. Red je da naša pravna država počne radit svoj posao i da ovo naše nezavisno pravosuđe i nas malo zaštiti, umjesto što nas skoro svake sedmice zasipa raznim optužnicama, k’o da smo zadnji kriminalci i sjecikese, a ne najodgovorniji državnici!”, istakao je Izetbegović. 

Tekst je satiričnog karaktera!

Izvor: Buka

Share.

Leave A Reply